Pri kraju izgradnja novog doma za Nevenku i Rajku Pralica: Zimu konačno dočekuju bez straha

Jana Kezić
Pri kraju izgradnja novog doma za Nevenku i Rajku Pralica: Zimu konačno dočekuju bez straha

KOZARSKA DUBICA - Teško bolesne bake Nevenka i Rajka Pralica iz Kadinog Jelovca kod Kozarske Dubice živjele su u maloj oronuloj kući bez osnovnih uslova za normalan život, a zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i još nekoliko donatora narednu zimu će bezbrižno dočekati u toplom domu.

Nakon što je “Glas Srpske” početkom juna objavio tekst o teškom životu ovih baka, Dodik je odmah sutradan najavio pomoć Nevenki i Rajki. One su tada dobile pakete sa hranom, sredstvima za ličnu higijenu, ali i bijelu tehniku. Tada je urađen i predračun koliko je novca potrebno za obnovu sobe i kupatila. Sa riječi se prešlo na djelo, pa su tako majstori u julu neumorno radili na sanaciji kuće.

Humanitarka Ljilja Garača iz Kozarske Dubice kazala je da je nakon objavljivanja teksta u “Glasu Srpske” bakama znatno bolje, pa će sada imati normalan život, dostojan čovjeka.

- Gospodin Dodik je ispoštovao sve što je obećao i nakon prve pomoći kada je poslao bakama pakete hrane, tehnike i odjeće, sada je pomogao i u sanaciji kuće - kazala je Garača.

Pojasnila je da su u kući renovirane soba, kupatilo, hodnik i ostava.

- Zidovi su navučeni i okrečeni. Postavljen je laminat u kuhinji, a pločice u ostavi, kupatilu i hodniku. Postavljena je sanitarija i sprovedena voda, samo se još treba priključiti. Završeno je i sve oko struje, potrebno je samo unijeti namještaj i može se useliti - rekla je Garača. Dodala je da su svi radovi bili gotovi za oko 20 dana, te da je za sanaciju uloženo 12.000 maraka.

- Baka, koja je ostala na porodičnom imanju, izjavila je da joj je samo jedan dan da živi u novoj kući, pa može odmah i umrijeti. Njenoj sreći zaista nema kraja, a te emocije se riječima ne mogu ni opisati - kazala je Garača. 

Dodala je da, nažalost, jedna baka nije svjesna, ali druga zna ko je poslao pomoć.

- Ta baka, koja je nepokretna i koja nije svjesna, nalazi se u Domu za starija lica u Prijedoru i njeno zdravstveno stanje je bolje. Svakodnevno ima vježbe i sada čak i polako ustaje - rekla je Garača.

Ova humanitarka kaže da je prezadovoljna kako je sve brzo išlo i kako se sve završilo.

- Našim bakama želimo da ostatak života u zdravlju prožive u novom domu. Kod njih je i u staroj kući, gdje su zidovi otpadali, sve bilo čisto i na mjestu, pa mogu samo zamisliti kako će biti sada - zaključila je Garača. +

Akcije

Ljilja Garača je podsjetila da su zahvaljujući pomoći koju je poslao Dodik početkom juna pomogli još jednoj porodici.

- Krevet koji smo dobili za ovu nepokretnu staricu preusmjerili smo za jednu nepokretnu i slijepu osobu koja leži od rođenja, već 48 godina, jer ona ide u dom - kazala je Garača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana