Presuda odmrzava rad Skupštine Srpca

Anita Janković
Presuda odmrzava rad Skupštine Srpca

Srbac - Smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Srbac Zoran Đukić (SP) tvrdi da je dobio rješenje iz banjalučkog Okružnog suda koje potvrđuje da se može vratiti na čelo parlamenta i da su njegove žalbe za neregularnost prošlogodišnje aprilske skupštine bile opravdane.

On ističe da najnovija presuda dokazuje da nije ni trebalo doći do blokade Skupštine i optužuje SNSD i DNS da su zbog političkih igara doveli do zastoja u funkcionisanju zakonodavne vlasti koja traje već gotovo 15 mjeseci.

Naglašava da će biti veoma teško sazvati Skupštinu, jer niko od odbornika nije zainteresovan za njen rad.

- Svi već rade na predizbornoj kampanji, formiraju se razne koalicije i mislim da kad bih sazvao Skupštinu niko ne bi ni došao. Sa odbornicima sam posljednji put kontaktirao prije 15 dana tražeći podršku za stavljanje hipoteke na sportsku dvoranu, mimo sjednice, kako bi bio odobren reprogram dugovanja prema Poreskoj upravi RS. Niko osim odbornika SP-a i PDP-a nije odgovorio na dopis - priča Đukić.

Kazao je da će naredne sedmice pozvati predsjednike klubova odbornika da vidi ima li izgleda za zasjedanje.

- Odbornici SNSD-a imaju skupštinsku većinu i prema poslovniku regularno mogu podnijeti zahtjev za zasjedanje parlamenta, a ja u roku od petnaestak dana moram sazvati Skupštinu. Ne moram povući prvi potez, nek povuku oni, imaju zeleno svjetlo, a i većinu - kaže Đukić i dodaje da će odbornici imati pune ruke posla ukoliko dođe do zasjedanja, jer niz ključnih dokumenata čeka na usvajanje, od kojih je najvažniji budžet za 2016. godinu.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor

kaže da će odbornici ove dvije stranke prihvatiti odluku suda i da će se rado odazvati pozivu za sjednicu Skupštine.

Donošenju pomenute presude prethodile su brojne sudske zavrzlame, jer je predmet stigao čak i do Vrhovnog suda RS, koji je lani uvažio Đukićevu žalbu i ukinuo rješenje Okružnog suda u Banjaluci kojim je naloženo da preda dužnost novoizabranom predsjedniku SO Goranu Gavranoviću iz SNSD-a.

U rješenju Vrhovnog suda naveden je niz pravnih propusta u odlučivanju Okružnog suda, zbog čega je naloženo vraćanje predmeta ovom sudu na ponovno odlučivanje. 

Banjalučki Okružni sud je još u julu prošle godine naložio da se obavi primopredaja dužnosti i omogući Gavranoviću i sekretaru SO Slađani Škrbić da preuzmu funkcije na koje su imenovani u aprilu 2015. godine. Od tada su održana tri neuspješna pokušaja primopredaje uz posredstvo Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Odbornik Goran Gavranović, koji je bio izabran za predsjednika SO na prošlogodišnjoj Skupštini, kaže da nije upoznat sa najnovijim rješenjem Okružnog suda te da neće komentarisati ništa dok klub odbornika njegove stranke ne odluči kako će djelovati. 

Skupštinska većina

Skupštinsku većinu u Srpcu čini 12 odbornika SNSD-a i jedan odbornik DNS-a, dok je u opoziciji 12 odbornika SDS-a, NDP-a, PDP-a i SP-a. Iako je nedavno Opštinski odbor DNS-a u Srpcu raspustio predsjednik Marko Pavić, odbornik i dosadašnji predsjednik srbačkog DNS-a Ljubo Rakić i dalje ostaje u skupštinskim klupama.

- U parlamentu ću djelovati kao odbornik DNS-a, jer je to njihov mandat i rado ću se odazvati Skupštini ako do zasjedanja dođe. Takođe ću podržati i SNSD - rekao je Rakić. 

Posljedice blokade parlamenta:

- neusvajanje budžeta i osnova ekonomske politike

- nemogućnost reprograma dugova za poreze i doprinose

- nemogućnost isplate stipendija

- izostanak podsticaja za poljoprivrednike

- učenicima nije odobren novac za prevoz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana