Presijavaju kukuruz i spasavaju povrće

Anita Janković
Presijavaju kukuruz i spasavaju povrće

Banjaluka - Lijepo vrijeme izmamilo je ratare širom RS na njive, da bi što hitnije primijenili agrotehničke mjere i tako, bar donekle, umanjili štetu prouzrokovanu mrazom. Međutim, na nekim parcelama je kasno za ove radove, pa će morati da presiju kukuruz, koji je istrunuo.

Višednevna kiša, mraz i grad poremetili su razvoj kukuruza, pšenice, ječma i drugih biljnih kultura, što će se neminovno odraziti na kvalitet, prinose, ali i vrijeme berbe.

Sunčani dani i više temperature vazduha obradovale su i poljoprivrednika Duška Banjca iz gradiškog sela Mašići, koji je već izvezao traktore na njivu i užurbano pokušava da spasi sve ono što mu je priroda uništila.

- Prihranjujem krompir i kukuruz, koji je ponikao, a herbicidima pokušavam da zaštitim usjeve od insekata. Kukuruz se polako oporavlja, dok krompir kaska, ali njemu treba više vremena. Kukuruz u nižem, nepropusnom zemljištu još nije ponikao zbog previše vlage, a očekujem da do 20 odsto ove kulture strune - priča Banjac i dodaje da ponovo sadi paradajz na otvorenom, jer mu je mraz totalno uništio ovo povrće.

Prema njegovim riječima, loše vremenske prilike, koje su trajale duže od 20 dana, odraziće se na rod, ali i prolongiranje berbe.

- Mraz je mnogo oštetio poljoprivredne kulture, a previše vlage ih je dokusurilo. Sve će se to odraziti na prinose pšenice, a naročito ječma, koji je dobro klasao prije kiše - rekao je Banjac.

Dodao je da će žetva žitarica zavisiti isključivo od temperature u junu, a berba kukuruza, koji je ponikao, od vremenskih prilika u periodu od Petrovdana do Ilindana.

- Ako tada bude vlage, da nalije kukuruz, ići ćemo na vrijeme sa berbom, dok za onaj koji još nije izbio iz zemlje već sada možemo reći da će kasniti najmanje 20 dana - pojašnjava Banjac.

Ratar iz Semberije Ljubo Maletić kaže da se pšenica na njegovim njivama dobro drži, a kukuruz se polako opravlja.

- Kukuruz i povrće su prošle sedmice bili u veoma lošem stanju, jer je mraz uništio i do 20 odsto biljaka. Sada nam je potrebna temperatura veća od 20 stepeni Celzijusa i to minimalno deset dana. Međutim, ako opet uslijede kišni dani prije nego što se usjevi oprave, imaćemo velike gubitke - rekao je Maletić.

I poljoprivrednicima sa područja prijedorske regije nepovoljne vremenske prilike zadale su glavobolju. Oni koji su zasijali kukuruz prije velikih kiša i hladnoće moraće da ponove sjetvu, jer je sjeme zbog vlage istrulilo.

- Poljoprivrednici prije presijavanja ne treba da srljaju, već treba da dobro pripreme zemljište i odaberu hibrid kukuruza sa kraćom vegetacijom - rečeno je u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dragan Zarić iz bijeljinskog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi objašnjava da su kiša i niske temperature proteklih sedmica poremetile razvoj kukuruza, koji je u fazi nicanja i ukorjenjavanja. Šef Zavoda za kukuruz pri Institutu za poljoprivredu RS Slavko Radanović kaže da su vremenske prilike ovog proljeća van svih standarda.

- Kukuruz je zasijan na gotovo 95 odsto površina i na većini parcela je ponikao. Tamo gdje je ranije zasijan mnogo je stradao od mraza i od temperatura ispod nule. U oba slučaja berba će kasniti od 15 do 20 dana, a vrijeme će pokazati koliki će biti prinosi - rekao je Radanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana