Prepolovljen rod krompira

M. Vujić, M. Latinović
Prepolovljen rod krompira

Gradiška - Ratari u Srpskoj, koji su ovih dana počeli da vade zasijani krompir, nemaju razloga za zadovoljstvo, jer je rod ovog povrća na mnogim parcelama prepolovljen.

Velike količine krompira lani su propale zbog vlage, a ove godine prinose je umanjila suša i temperature koje su dostizale 40 stepeni. Prema prvim procjenama, rod krompira je od dvije do tri tone po hektaru.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Draško Banjac kaže da će samo nekolicina ratara uspjeti pokriti troškove repromaterijala i navodnjavanja parcela.

- Na mjestima gdje je zemljište pjeskovito suša je uništila rod, krompir je spaljen - rekao je Banjac, koji sav rod prodaje na domaćem tržištu.

Prema njegovim riječima, u posljednjih 30 dana dolazi veliki broj nakupaca iz FBiH koji žele da otkupe krompir.

- Cijena je mala, svega 30 feninga po kilogramu, što nije dovoljno ni da pokrijemo uloženo - kazao je Banjac.

Prinosima nije zadovoljan ni Dane Paspalj iz Gradiške, koji je krompir zasijao na sedam hektara.

- Redovno sam navodnjavao parcele, ali je kvalitet loš. Ne znam da li je do sorti koje smo sijali ili je suša, ipak, uzela danak - pita se Paspalj, koji je ranijih godina uspijevao da plasira krompir na crnogorsko tržište.

Poljoprivrednik iz Lijevča Jovan Trkulja ne pamti ovako sušnu godinu, koja je, kako kaže, bila pogubna za ratare.

- Vrućina i suša ovog ljeta znatno su smanjili prinose i stvorili i dodatne troškove. Potrošilo se puno goriva u navodnjavanju, a prihod nije ništa bolji - priča Trkulja.

On je posijao 30 dunuma krompira, a prinos je maksimalno oko 2,5 tone, dok je lani vadio oko pet tona krompira.

Poljoprivrednik iz Seferovaca kod Gradiške Radislav Škrbić smatra da bi cijena krompira trebalo da bude oko 50 feninga kako bi proizvođač nešto zaradio.

I ratari u Rogatici se žale da je krompir podbacio.

- Dobro smo posijali, sjeme je dobro krenulo, ali je suša, ipak, učinila svoje - ispričao je Dragomir Džida, koji sije ovo povrće na oko 17 hektara.

Dodaje da uvijek ima kupaca, samo je otkupna cijena mala.

- U marketima se kilogram krompira prodaje za marku, dok nakupci otkupljuju za oko 30 feninga po kilogramu - rekao je Džida.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže da se očekivalo da će kvalitet i pronos krompira biti mnogo veći zbog navodnjavanja, ali to se nije desilo.

- Prinos krompira ove godine je od dvije do tri tone po hektaru. Računajući po 30 feninga na tržištu, to je oko 700 do 800 maraka, a proizvodnja dunuma krompira košta oko 700 KM, što znači da su poljoprivrednici na pozitivnoj nuli - istakao je Mastalo.

Izvoz

S obzirom na to da je poljoprivrednim proizvođačima iz BiH nedavno odobren izvoz krompira u zemlje Evropske unije, u Udruženju povrtara RS kažu da se treba okrenuti novim sortama.

- Naše tržište je tražilo sorte koje su veoma krupne. Međutim, evropsko tržište traži krompir koji je malo sitniji, a koji je kvalitetniji za potrošnju. Odnosno, oni hoće krompir koji je specifičan za razna jela - ističe Mastalo.

 

U RS:

- 17.000 hektara zasijano krompira u RS

- 65 kilograma godišnja potrošnja po stanovniku

- 87.000 tona godišnja potrošnja u RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana