Preminuo akademik Vojislav Stanovčić

Srna
Preminuo akademik Vojislav Stanovčić

Beograd - Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Vojislav Stanovčić preminuo je u Beogradu, u 87. godini, saopšteno je iz SANU.

Stanovčić, koji je rođen 1930. godine u mjestu Ubli kod Herceg Novog, preminuo je juče.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1955. godine, a zvanje doktora nauka stekao je 1965. godine na istom fakultetu.

Tokom 1966. i 1967. godine, kao Fordov stipendista bio je na postdoktorskim studijama političkih teorija na univerzitetima Jejl i Harvard u SAD.

Bio je redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu od 1979. godine i šef Katedre za političku teoriju i metodologiju.

Stanovčić je bio dugogodišnji predsjednik Međuodjeljenjskog odbora SANU za proučavanje položaja nacionalnih manjina i ljudskih prava i član Odbora za izvore srpskog prava, Međuodjeljenjskog odbora za proučavanje srpske nacionalne manjine u susjednim zemljama i Odbora za filozofiju i društvenu teoriju.

Za predsjednika Upravnog odbora Etnografskog instituta SANU biran je 2002. i 2010. godine, a bio je i predsjednik Upravnog odbora i član Naučnog vijeća Geografskog instituta "Jovan Cvijić" SANU.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima i "Zlatni pečat" /Sigillo d' Oro/ Međunarodnog centra za etnoistoriju i antropologiju iz Palerma na Siciliji 2010. godine.

Akademik Vojislav Stanovčić biće sahranjen u srijedu, 12. aprila, u Ublima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana