U Bratuncu premijerno prikazan film "Svjedok"

Srna
Foto: Srna

BRATUNAC- Dokumentarni film "Svjedok", autora Denisa Bojića, prikazan je večeras u Bratuncu u čijem je selu Kravice, stradalom na Božić 1993. godine, snimljen jedan dio.

Projekciji je prisustvovao i autor filma, kao i veći broj statista i Bratunčana koji su svjedočili o zločinima nad srpskim narodom u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i vlastitim tragedijama koje su doživjeli od muslimanskih oružanih formacija.

Sala bioskopa bila je mala da primi sve one koji su željeli da pogledaju ovaj dokumentarac, urađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Bojić je rekao novinarima da ga obuzima emocija i osjećaj odgovornosti ne samo zbog snimanja u Kravici nego zbog spoznaje da je područje srednjeg Podrinja simbol stradanja srpskog naroda u ratovima u 20. vijeku, posebno u posljednjem ratu u BiH.

"Ovaj film je vid zahvalnosti žrtvama i testament istine o stradanju Srba za nova pokoljenja i cijeli svijet", istakao je Bojić.

On je zahvalio svima koji su dali doprinos nastanku ovog filma, posebno pokojnom profesoru doktoru Zoranu Stankoviću čija je dokumentacija sa obdukcija i identifikacija sa brojnih srpskih stratištima, odnosno patološki nalazi, korištena kao originalna građa za ovaj film koji "priča" tu istinu.

U filmu je i svjedočenje Brane Vučetića iz bratunačkog sela Bjelovac čija je kompletna porodica stradala, a on je ranjen sa devet godina odveden u logor u Srebrenici gdje je preživio muslimansku torturu.

"Ovaj film je istorijski dokumnet za sva vremena jer obuhvata svjedočenja sudionika događaja. Ponosan sam što sam svojim svjedočenjem doprinio snimanju filma i dokumentovanju istine o ličnom i stradanju moje porodice i naroda", rekao je Vučetić novinarima.

On je zahvalio doktoru Stankoviću i njegovoj porodici, koja je odobrila korištenje njegove dokumnetacije za ovaj film.

"Doktor Stanković dao je nemjerljiv doprinos i žrtvovao se za pomoć svom narodu žrtvujući se za istinu o srpskom stradanju", istakao je Vučetić.

Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović, ratni hirurg, istakao je izuzetan doprinos profesora Stankovića na obdukcijama i identifikacijama poginulih srpskih vojnika, ali i olakšavanju i smiraju njihovih porodica nakon identifikacija i sahrana nastradalih.

"Profesor Stanković obavljao je obdukcije i identifikacije u svim dijelovima Republike Srpske gdje je masovno stradao srpski narod. Vrlo dobro znam kakva je to odgovornost i napor", rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, dobro je što je ova dokumentacija korištena kao dokaz o brojnim zločinima nad Srbima jer će film onemogućiti da se to zaboravi i trajno sačuva sjećanje na srpska stradanja i žrtve.

Prodanović kaže da su se u ratnom vihoru ljekari morali snalaziti na razne, u teoriji nepoznate načine da bi pomogli ranjenima.

"Uradio sam stotine teških operacija ranjenika, a kao najveći svoj uspjeh smatram operaciju srca jednog borca Vojske Republike Srpske koji je zahvaljujući tome preživio", istakao je Prodanović.

On je naglasio da je doktor Stanković cijelog rata bio u grotlu svih srpskih stradanja i svjedok je tih zločina jer je obavljao obdukcije i identifikacije žrtava na više od 50 lokacija.

"Ovaj film je zahvalnost njemu i sjećanje na njegov ogromni doprinos svjedočenju o srpskim stradanjima", zaključio je Prodanović.

Film "Svjedok" sniman je na pet lokacija i u snimanju je dobrovoljno učestvovalo više od osam hiljada osoba. Prikazivanje filma nastavlja se širom Republike Srpske u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana