Prekinuta sjednica u Sokocu za izbor odbornika u skupštinu grada Istočno Sarajevo

Srna
Foto: B. Marković

SOKOLAC- Prva vanredna sjednica Skupštine opštine /SO/ Sokolac, na kojoj je trebalo da budu izabrani odbornici u Skupštini grada Istočno Sarajevo, prekinuta je prije nego što se prešlo na rad po dnevnom redu, na zahtjev kluba odbornika skuštinske većine, zbog, kako je istaknuto, sukoba interesa jednog odbornika iz opozicionog kluba SDS-a.

Odbornik SNSD-a Đorđe Radić rekao je novinarima da odbornik SDS-a u Skupštini opštine Sokolac Danko Vučetić obavlja funkciju zamjenika gradonačelnika Istočnog Sarajeva, te čini dio izvršne vlasti u gradu, a na Sokocu kao odbornik obavlja funkciju zakonodavne.

"U klubu odbornika SNSD-a smatramo da su to nespojive funkcije i da je u sukobu interesa. Da ne bi doveli u pitanje legitimitet naših odluka više instance treba da kažu da li je Vučetić u sukobu interesa ili ne", naveo je Radić.

Prema njegovim riječima, naredna sjednica Skupštine opštine Sokolac biće održana u srijedu, 24. februara, do kada će klub odbornika SNSD-a zatražiti tumačenje ili će zatražiti Vučetićevo izuzeće od glasanja.

Odbornik SDS-a Danko Vučetić rekao je da on trenutno obavlja funkciju zamjenika gradonačelnika Istočnog Sarajeva i da je takva situacija nastala zbog izmjene Izbornog zakona Republike Srpske u dijelu gdje su izvršene izmjene kod direktnog izbora gradonačelnika, ali nisu i prateće odrebe koje regulišu ovo pitanje.

Vučetić je podsjetio da je zbog toga došlo i do problema kod primopredaje vlasti između ranijeg gradonačenika Nenada Vukovića i novoizabranog Ljubiše Ćosića, koja je, kako kaže, "riješena kompromisom Vukovića".

On je istakao da zbog neizmijenjene ostale zakonske regulative, njemu kao zamjeniku gradonačelnika Istočnog Sarajeva, mandat teče do kontitutivne sjednice Skuštine grada.

Vučetić je podsjetio da je, da bi bila održana konstitutivna sjednica grada Istočno Sarajevo, neophodno izabrati odbornike u svih šest gradskih opština.

"Kako nije konstituisana vlast u gradu Istočno Sarajevo, ja sam zbog nemijenjanja određene zakonske regulative, samo sticajem okolnosti na toj funkciji i nemam nikakav sukob interesa", izjavio je Vučetić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razlog današnjeg prekida sjednice vidi, kako kaže, u nastajanju skupštinske većine da obezbijedi četiri, umjesto sadašnja tri odbornika u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

Prema njegovim saznanjima, iz kluba odbornika SNSD-a su ovih dana razgovarali sa pojedinim odbornicima iz SDS-a da podrže njihovu listu odbornika za Skupštinu grada, kako bi obezbijedili skupštinsku većinu okupljenu oko SNSD-a u gradu Istočno Sarajevo.

Bjelica tvrdi da glas odbornika Vučetića nije mogao uticati na rezultat glasanja jer klub odbornika okupljen oko SNSD-a, kao i klub odbornika okupljen oko SDS-a, treba da delegiraju po tri odbornika u Skupštinu grada Istočno Sarajevo.

On je naveo da iz Skupštine opštine Sokolac u Skupštinu grada Istočno Sarajevo treba da bude delegirano šest odbornika, iz opštine Pale osam, Istočne Ilidže šest, Istočnog Novog Sarajeva pet, a iz Trnova i Istočnog Starog Grada po tri odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana