Predvodnici odbrane Srpske u sarajevskoj regiji

Srna
Predvodnici odbrane Srpske u sarajevskoj regiji

Pale - Prva romanijska pješadijska brigada bila je jedna od prvih koje su formirane na prostoru Republike Srpske, a kroz nju je prošlo 15.000 boraca, rečeno je juče u Palama tokom ceremonije obilježavanja dana ove brigade, uz podsjećanje da je više od 650 vojnika te jedinice poginulo na braniku otadžbine.

Tim povodom na Centralni spomenik poginulim borcima Vojske RS vijence su položile delegacije Boračke organizacije Pale, predstavnici opštine Pale, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i nekadašnji pripadnici brigade. Prva romanijska pješadijska brigada proizašla je iz 216. brdske brigade nekadašnje JNA, koja je bila stacionirana u Han Pijesku. Jedan od starješina brigade Branimir Đurković rekao je da je kroz tu jedinicu prošlo 15 bataljona. On kaže da se i danas osjećaju posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom, te dodaje da je od 25 ljudi koje je 1995. godine doveo sa Nišićke visoravni u Han Pijesak, pet umrlo od karcinoma.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, koji je bio i pripadnik Prve romanijske pješadijske brigade, istakao je da nije bilo jednostavno ratovati na području Sarajeva, gdje su bili suočeni sa mnogo jačim i brojnijim neprijateljem. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana