Predstavnici Udruženja "Božur RS" unijeli radost u srpske domove na Kosovu i Metohiji: Osmijeh djeteta nema cijenu

Danijela Bajić
Predstavnici Udruženja "Božur RS" unijeli radost u srpske domove na Kosovu i Metohiji: Osmijeh djeteta nema cijenu

BANjALUKA - Sreća i osmijesi mališana iz Novog Brda i Goraždevca ostaće duboko urezani u sjećanju predstavnika Udruženja "Božur RS", koji su veliku radost u srpske domove na Kosovu i Metohiji unijeli svojom posjetom i skromnim paketima.

Udruženje "Božur RS", koje godinama pomaže braći u enklavama na Kosmetu, uspjelo je da obezbijedi 50 paketa osnovnih životnih namirnica i kućnih potrepština, te 15 dječijih bicikala, kao i dva računara za predškolske ustanove  u Velikoj Hoči i Lipljanu, koje su uručili povodom hrišćanskog praznika Vidovdana.

Predsjednik ovog udruženja Đorđe Grubišić po povratku sa Kosova i Metohije istakao je za "Glas Srpske" da mu je srce kao Rusija.

- Sreća i osmijeh na licu jednog djeteta zaista nema cijenu, a kamoli njih nekoliko desetina. Oni su se toliko obradovali našoj posjeti i poklonima da nemam riječi kojom bih to mogao opisati. Mališani su tamo željni svega, a o svemu onom čega naša djeca imaju u izobilju mogu samo sanjaju - kazao je  Grubišić.

Iako im je to bila velika želja, tom prilikom, kaže, nisu uspjeli da obiđu sve srpske porodice, nego samo najugroženije.

- Bili smo u domovima porodica koje imaju čak 16 djece. To je milina vidjeti. Kamo sreće da ne preživljavaju svakodnevne torture. Gotovo da nema dana da im ne kradu stoku i ne pale automobile. S obzirom na to da im je kretanje i dalje ograničeno, malo ko može da zaradi koji dinar, uglavnom žive od poljoprivrede, mada ni na njivi ne prođe dan, a da ih ne maltretiraju - ispričao je Grubišić.

Dodao je da za pet dana, koliko su boravili na Kosovu i Metohiji, nisu željeli da propuste ni priliku da obiđu tamošnje svetinje, a manastirima Visoki Dečani i Zočište donirali su po 10-15 kartona ulja, dok su u manastiru Gračanica prisustvovali pomenu kosovskim junacima.

Sve ovo, kaže Grubišić, bilo bi mnogo teže izvodljivo da nisu naišli na podršku velikog broja ljudi, a jedan od njih je i načelnik opštine Modriča Jovica Radulović.

- Zahvaljujemo načelniku Modriče koji nema je novčano pomogao i ne oklijevajući izrazio želju za daljom saradnjom. Imajući to u vidu, jedna od enklava koju smo obišli prethodnih dana iskazala je volju da se pobratimi sa nekom od opština iz Srpske. Predložio sam da to bude upravo Modriča - kazao je Grubišić.

 Nova akcija

Đorđe Grubišić kaže da za praznik Mitrovdan Udruženje "Božur RS" planira novu humanitarnu akciju.

- Namjera nam je da napunimo jedan autobus dobrovoljnih davalaca krvi u saradnji sa banjalučkim Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi, koji će za našu braću na Kosovu i Metohiji donirati dragocjenu tečnost, koju bi u svakom momentu imali na raspolaganju - kazao je Grubišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana