Predstavljen zbornik dokumenata o genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu

Srna
Predstavljen zbornik dokumenata o genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu

BIJELjINA - U Bijeljini je večeras u okviru manifestacije "Višnjićevi dani" predstavljen zbornik istorijskih dokumenata "Zločini genocida nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu".

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović, koji je jedan od priređivača ovog zbornika, rekao je na promociji u Centru za kulturu "Semberija" da je tu sabrano 140 dokumenata.

"Dokumenti potiču iz Arhiva BiH iz Sarajeva, Arhiva Jugoslavije i Arhiva Srbije iz Beograda i nedvosmisleno svjedoče o tome da je u toku Drugog svjetskog rata na prostoru Srebrenice počinjen genocid nad Srbima", naveo je Mastilović.

Prema njegovim riječima, osim opisa zločina onako kako ih je prikupljala Zemaljska komisija i državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora, tu su navedeni i vrlo precizni podaci o broju žrtava, o tome koliko je ubijeno djece, žena, staraca, te načinu na koji su usmrćeni.

Zbornik dokumenata su priredili nastavnici i saradnici Katedre za istoriju i arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a objavljen je u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih civila i Udruženjem istoričara Republike Srpske.

Pred promociju Zbornika, u Galeriji Centra za kulturu "Semberija" otvorena je izložba "Grof Sava Vladislavić", koja predstavlja diplomatski razvojni put ovog srpskog političara, rodom iz Gacka, savjetnika ruskog cara Petra Velikog, diplomate u službi Ruske Imperije, putopisca, poliglote.

Izložbenu postavku Filozofski fakultet u Istočnom Sarajevu dobio je preko Ambasade Rusije.

Prvi put je prikazana za Dane Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, a potom u Gacku, rodnom mjestu Save Vladislavića, pa u manastiru Žitomislići odakle je stigla u Bijeljinu.

Izložba će biti otvorena narednih 15-ak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana