Predsjedniku Skupštine opštine Srbac ne daju u salu

Cvija Mrkonjić
Predsjedniku Skupštine opštine Srbac ne daju u salu

Srbac - Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Srbac Goran Gavranović sazvao je za 19. maj vanrednu sjednicu parlamenta koja će, po svemu sudeći, biti održana bez odbornika stranaka okupljenih oko načelnika opštine Drage Ćirića, koji su odlučili da bojkotuju sjednicu.

Parlament će zasjedati na rezervnoj lokaciji, jer su razriješeni predsjednik Skupštine opštine Zoran Đukić i sekretar Dragica Vranić, koji ne žele da odstupe sa tih pozicija i dalje obavljaju te dužnosti, odlučili da zaključaju vrata skupštinske sale. Nova skupštinska većina, koju čine odbornici SNSD-a i DNS-a, u potrazi je za mjestom gdje će biti održana sjednica, a privremena skupštinska sala mogao bi postati Dom kulture.

- Nakon što su mi zabranili korišćenje skupštinskog pečata sada sam suočen sa novim opstrukcijama. Opštinske službe nisu htjele da zavedu u registre zahtjev za sazivanje sjednice, niti da distribuiraju skupštinski materijal odbornicima koji sam morao poslati poštom. Tražio sam prostoriju za održavanje sjednice, ali, po svemu sudeći, i to će biti zabranjeno - rekao je Gavranović.

On dodaje da je sazvao sjednicu, jer je prošlo više od mjesec od kada su smijenjeni skupštinski funkcioneri, a još nije obavljena primopredaja dužnosti. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS je dalo preporuke da se novom predsjedniku Skupštine i ostalim novoimenovanim rukovodiocima što prije omogući korišćenje prostorija, pečata i dokumentacije, ali za sada od toga nema ništa.

- Ignorisanje preporuka resornog ministarstva dovelo je do vanrednih okolnosti i blokade funkcionisanja Skupštine opštine. Tražićemo na sjednici da budu imenovane komisije za primopredaju dužnosti i ubrzan postupak za opoziv Ćirića, što je nova skupštinska većina podržala na prošlom zasjedanju - istakao je Gavranović.

Đukić i dalje tvrdi da je prošla sjednica srbačkog parlamenta bila nelegalna i da je zasjedanje zakazano za utorak sazvano u suprotnosti sa Poslovnikom o radu Skupštine opštine. Đukić navodi da vanredna sjednica može biti sazvana samo u slučaju elementarnih nepogoda, epidemija i drugih opasnosti po građane.

- Društveni život se odvija normalno. Budžet je nedavno usvojen i sve aktivnosti opštinske uprave se obavljaju po planu. Nema potrebe za vanrednim zasjedanjima. Skupština je sazvana bez pečata, što je još jedan dokaz da je nelegalna - rekao je Đukić i dodao da odbornici iz koalicije, čiji je dio i njegova stranka, neće doći na sjednicu.

Dopis

Zoran Đukić ističe da je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS poslao dokaze da je aprilska sjednica srbačkog parlamenta održana nezakonito, ali da još nije dobio odgovor.

- Smatramo da se ministarstvo otvoreno stavilo na stranu SNSD-a i DNS-a, jer su njima poslali dopis u roku od tri dana navodeći da je sjednica bila legalna, a mi čekamo na odgovor već tri sedmice, zbog čega se osjećamo kao građani drugog reda - istakao je Đukić.

 

Gavranović

 

- Zabranili su mi korišćenje pečata

- Ubrzaćemo postupak za opoziv Ćirića

- Potpuna blokada Skupštine opštine

 

Đukić

- Prošla sjednica bila nelegalna

- Aktivnosti uprave se obavljaju po planu

- Nema potrebe za vanrednim zasjedanjima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana