Predsjednik Skupštine opštine Šipovo ženinoj firmi dodijelio posao izgradnje vodovoda

Danijela Stokanić
Predsjednik Skupštine opštine Šipovo ženinoj firmi dodijelio posao izgradnje vodovoda

Šipovo - Dragoljub Vujković, koji je nedavno presudom banjalučkog Okružnog suda vraćen na funkciju predsjednika Skupštine opštine Šipovo, za vrijeme mandata angažovao je mimo zakona firmu svoje supruge za posao izgradnje vodovoda u ovoj lokalnoj zajednici, čime je zloupotrijebio službeni položaj.

Zaključila je to Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, na čije se rješenje Vujković žalio, ali je žalba odbijena kao neosnovana.

Vujković je, kako je navedeno u rješenju komisije, bez saglasnosti Ministarstva finansija RS, posredstvom Komunalnog preduzeća "Lisina", pristupio gradnji vodovoda "Dubrave" u vrijednosti od 93.256 KM. Za iskop zemlje "Lisina" je angažovala preduzeće "Optimedž" u vlasništvu Vujkovićeve supruge Rade.

Vujković, koji je kadar DNS-a, smijenjen je prošle godine, ali je presudom Okružnog suda u Banjaluci iz maja ove godine vraćen na ovu funkciju.

Milan Plavšić (SNSD), koji je Vukovića naslijedio na čelu lokalnog parlamenta, tvrdi da je ovo samo jedna u nizu zloupotreba položaja njegovog prethodnika.

- Bivši direktor Komunalnog preduzeća "Lisina" Milorad Piljić je uz pomoć Vujkovića iz ove firme izvlačio ogroman novac, između ostalog, kreditom, a potom obnavljao vozni park po abnormalnim cijenama - istakao je Plavšić.

Osim toga, dodaje, oni su godinama sipali gorivo na račun komunalnog preduzeća, te kupovali razne dijelove za sopstvena vozila.

- Zbog toga sad ispašta opštinsko komunalno preduzeće koje je u dubiozi oko milion i po maraka, što kroz smanjenje osnovnog kapitala, što kroz kreditna zaduženja - istakao je Plavšić.

Dubiozu u "Lisini" potvrdila je i direktor ove komunalne firme Dragica Dakić ističući da je dolaskom na ovu funkciju u septembru prošle godine zatekla ogromna dugovanja. Dodala je da doprinosi radnicima nisu uplaćivani godinama.

- Nastojimo da se na sve moguće načine izvučemo iz ovog kolapsa, odnosno da svedemo obaveze na nulu, a to, između ostalog, podrazumijeva i vraćanje kredita. Uprkos stanju u kojem se nalazi preduzeće, cijene komunalnih usluga nismo mijenjali od 2006. godine - rekla je Dakićeva.

Vujković je odbacio optužbe kazavši da dolaze od SNSD-a s namjerom da ga politički eliminišu pred lokalne izbore.

- Sudom ću utvrditi pravo stanje i tražiću odštetu u ovom slučaju - rekao je Vujković ističući da je Plavšić nezakoniti predsjednik Skupštine opštine te naglasivši da je nedavno razriješen s te funkcije presudom banjalučkog Okružnog suda.

Plavšić ne spori ovu presudu, ali poručuje da i dalje nije razriješen dužnosti predsjednika Skupštine.

Sjednica

Za danas je zakazana sjednica Skupštine opštine Šipovo na kojoj bi trebalo da bude ispoštovana odluka banjalučkog suda o vraćanju Vujkovića na dužnost. Ipak, postoje najave da će on ponovo biti smijenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana