Predić: Hercegovina ima dobro zemljište za razvoj vinove loze

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - Hercegovina ima dobro zemljište za razvoj vinove loze, rezidbom se to pospješuje i dobija kvalitetno grožđe, a samim tim i kvalitetna vina, izjavio je agronom Alen Predić.

Predić je rekao da je rezidba jedna od najznačajnijih fitotehničkih mjera koja doprinosi rastu i razviću pojedinih organa vinove loze, a s obzirom na klimu i podneblje Hercegovine - rezidba je moguća u toku čitavog perioda mirovanja vinove loze.

On je objasnio da se pod rezidbom podrazumijevaju sve radnje pod kojima se pojedini organi vinove loze đelimično ili potpuno skraćuju sa čokota.

“Rezidbom se postiže uspostavljanje optimalnog odnosa između visine prinosa i kvaliteta grožđa, optimalnog odnosa između broja lastara i lisne površine sa jedne strane i broja cvati, odnosno grozdova sa druge strane, a sve s ciljem dobijanja visokih i kvalitetnih prinosa”, rekao je Predić novinarima.

Predić je rekao da se osnovna rezidba radi u periodu mirovanja vinove loze, odnosno od otpadanja lišća u jesen prethodne, pa do bubrenja okaca u proljeće naredne godine.

On je napomenuo da na vrijeme rezidbe mnogo utiču klimatski uslovi područja, te naveo da se u vinogorjima Republike Srpske rezidba obavlja u jesen, tokom zime i u proljeće.

“Jesenja rezidba počinje u drugoj polovini novembra i svojstvena je za vinograde koji se nalaze pod velikim površinama. Ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju, rezidba je moguća i tokom zimskog perioda i ona traje sve do marta”, pojasnio je Predić.

Predić je rekao da se, kada je riječ o manjim vinogradima, sa rezidbom počinje od polovine februara, na dan Svetog Trifuna - zaštitnika vinogradara i vinara, a rana proljećna rezidba počinje u martu i prvoj polovini aprila i traje 30 do 40 dana.

“Postoje tri načina rezidbe - kratka, duga i mješovita. Kratka rezidba je svojstvena za sorte koje u osnovi lastara imaju bolje razvijena rodna okca, a duga je svojstvena za sorte koje se gaje u toplim pređelima i na uzgojnim oblicima sa visokim stablom. Mješovita rezidba svojstvena je za sorte koje u osnovi imaju slabije razvijena rodna okca”, objasnio je Predić.

On je rekao da se sama tehnika rezidbe izvodi makazama, presijecanjem lastara na određenu dužinu.

“Nakon rezidbe vinove loze sljedeća radnja je đubrenje vinograda, a sljedeća bitna radnja u vinogradima je prskanje protiv pepelnice i plamenjače”, rekao je Predić.

Vinogradari 14. februara, na dan Svetog Trifuna, idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proljeće koje se već počinje primicati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana