Pred srbačkim pčelarima neizvjestan period: Dnevno gube dva kilograma meda

Dejan Jovičić
Pred srbačkim pčelarima neizvjestan period: Dnevno gube dva kilograma meda

SRBAC - Niske temperature i mraz u aprilu ove godine uticali su da prinosi bagremovog meda u srbačkoj opštini budu ispod svih očekivanja, zbog čega pčelari očekuju značajne gubitke.

Predsjednik udruženja pčelara “Košnica” iz Srpca Ranko Mačinković kaže da je bagremova paša djelimično uspjela u Korovima i Nožičkom, ali da je sveukupna situacija veoma nepovoljna.

- Izašli smo dobro iz zime, koja je bila blaga i mislili da će ovo biti jedna od najboljih godina. Ali tada nas je pogodio mraz, što se odrazilo na cvjetanje bagrema, a pitanje je kakvi će biti i ostali prinosi. Primjetno je da svakog dana gubim u prosjeku oko dva kilograma meda. Iz pet društava izvrcao sam svega 40 kilograma, a u normalnim uslovima bi trebalo da bude barem 100 kilograma meda - rekao je Mačinković.

On je izrazio uvjerenje da smanjeni prinosi neće dovesti do povećanja cijene meda.

- Pandemija virusa korona oslabila je kupovnu moć stanovništva, tako da je građanima puno dati i 15 KM za teglu meda, koliko se sada izdvaja u prosjeku. Naše udruženje će zauzeti stav da ne dođe do poskupljenja, a ukoliko to neko od pčelara uradi na svoju ruku, od toga se ograđujemo - istakao je Mačinković.

Jedan od najpoznatijih srbačkih pčelara Željko Ignjatić kaže da je sve teže baviti se pčelarstvom zbog promjenljivih klimatskih uslova, ali i raznih bolesti koje zahvataju pčelinja društva.

- Pojavile su se razne bolesti poput varoe, a problem nam predstavlja i preuranjeno rojenje pčela, koje je ove godine bilo naročito izraženo. Klimatske prilike nam sve više otežavaju vrcanje meda, zbog čega je podbacila i bagremova paša kao jedna od najvažnijih u godini, tako da će godina biti izuzetno teška - rekao je Ignjatić, koji se pčelarstvom bavi već 25 godina i ima 210 košnica.

Ignjatić dodaje da je 2014. godina za vrijeme velikih poplava bila jedna od najtežih za bavljenje pčelarstvom, dok je 2018. bila među boljim godinama jer je tada proizveo oko 3,5 tona meda.

- Bilo je veoma teško i izazovno održavati pčelinja društva za vrijeme vanrednog stanja, ali zahvaljujem lokalnoj upravi i policijskoj stanici koji su prepoznali potrebe pčelara i obezbijedili im dozvole za kretanje u ovom periodu - kazao je Ignjatić.

Pomoć

Srbački pčelari dobili su prošle godine 6.930 KM od resornog ministarstva, a od opštine Srbac 500 KM koje su distribuirali pčelarima prema određenim kriterijumima. Putem projekta IFAD-a dobili su zajedničku opremu za izradu satnih osnova, topionik za vosak, sterilizator i presu ukupne vrijednosti 3.900 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana