Pred porodicom srbačkog borca neizvjesna zima: Za 15 minuta vatra progutala zalihe hrane

Dejan Jovičić
Pred porodicom srbačkog borca neizvjesna zima: Za 15 minuta vatra progutala zalihe hrane

SRBAC - Demobilisani borac Dragan Mitrović iz Prijebljega kod Srpca, ni tri sedmice nakon što mu je požar pričinio ogromnu materijalnu štetu u domaćinstvu, ne zna kako će sa porodicom pregurati predstojeću zimu.

Nesreća se dogodila 2. oktobra oko 13 časova kada su u velikoj buktinji do temelja izgorjeli pomoćni objekat i košana, u kojima su bili smješteni kućanski aparati, namještaj, stočna hrana i poljoprivredne mašine.

Iako su srbački vatrogasci brzo stigli na lice mjesta, šteta je bila totalna, a samo zahvaljujući pravovremenoj intervenciji spriječeno je da požar zahvati i Draganovu porodičnu kuću.

- Nakon ručka smo krenuli da obavimo glasanje za izbore i tada sam u dvorištu čuo pucketanje. Vidio sam da gori kabl na pomoćnom objektu i požurio sam da isključim struju, ali bilo je kasno. Vatra se već počela širiti i zahvatila je kanistere benzina, koji su eksplodirali, a krhotine su me zasule sa svih strana. Temperatura je bila ogromna, nije se moglo prići, ali sam ipak pokušao uletjeti unutra i spasiti nešto od stvari, međutim, djeca mi nisu dozvolila - prisjeća se Dragan.

Kaže da mu je u požaru uništena gotovo sva imovina koju je teškom mukom sticao decenijama, a ukupna šteta, prema njegovoj procjeni, iznosi najmanje 40.000 KM.

- Sve je nestalo bukvalno za petnaestak minuta. Imao sam u objektima tri zamrzivača puna mesa i povrća kapaciteta oko hiljadu litara, frižider, dva šporeta, dvije motorke, trimer i kompresor, tri šivaće mašine, bravariju, sav alat i pribor i tridesetak litara rakije stare desetak godina, koju sam namijenio jednog dana za kćerkinu udaju. Izgorjeli su mi i usjevi, kao i hrana za desetak ovaca i par svinja koje uzgajam - kaže Dragan.

Da nesreća bude veća, par dana prije požara u objekat je iznio regal i kredenac jer je planirao da u kući lijepi pločice, tako da su mu i ove stvari uništene, a zajedno sa njima i lični dokumenti.

- Izgorio je i stari skupocjeni gramofon za koji sam bio emotivno vezan i čija je samo igla vrijedjela par stotina maraka. Bilo je tu i starih televizora, zatim četiri nove zimske gume za kćerkin automobil i još dosta toga što je potrebno za normalan život - kaže Dragan.

U pomoć mu je prva priskočila Boračka organizacija opštine Srbac, koja mu je kupila manji zamrzivač kako bi obezbijedio barem nešto hrane za zimu.

- Opština Srbac je najavila da će pomoći u nabavci građe za novi objekat, a ponudilo se i nekoliko komšija da mi pomogne u radovima. Trebaće tu još dosta novca i majstora da se sve završi i objekat barem pokrije do zime, ali nisam u finansijskoj situaciji da to samostalno iznesem. U ovakvoj krizi i stalnim poskupljenjima teško mi je i da kupujem ponovo sve stvari i krećem ispočetka. Uzdam se u Boga i pomoć dobrih ljudi - kaže Dragan.

Šesnaesta brigada

Dragan živi u domaćinstvu sa suprugom i mlađom kćerkom, dok je starija kćerka udata i živi u Srpcu. Ima i dvoje unučića.

Već godinama je predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije Prijebljezi i učesnik je rata od prvog dana.

- Prošao sam sva ratišta u sastavu Šesnaeste krajiške motorizovane brigade i ponosim se time, jer je dobro poznat njen ugled i doprinos u stvaranju Republike Srpske - ističe Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana