Precizna prognoza čuva usjeve u Hercegovini

Anita Janković Rečević
Precizna prognoza čuva usjeve u Hercegovini

TREBINjE - Savremena agrometeorološka stanica zahvaljujući kojoj će poljoprivrednici sa područja Hercegovine sačuvati usjeve, jer će imati precizne informacije o vremenskim uslovima, puštena je u petak u rad na parceli trebinjskog Centra za gazdovanje kršem.

Automatska mjerna stanica postavljena u Trebinju vrijedna je oko 100.000 KM i jedna je od pet takvih stanica na prostoru Srpske, a koje je Republičkom hidrometeorološkom zavodu donirala vlada Japana.

Riječ je o stanicama koje mjere čitav set meteoroloških podataka, poput temperature i vlažnosti, brzine vjetra i pravca, vazdušnog pritiska, količine i tipa padavina, sunčevog zračenja i vidljivosti. Dobija se i set podataka za agrometeorološke analize i prognoze, uključujući temperaturu i vlažnost zemljišta na različitim dubinama, vlažnost lista i visinu snijega, a ti podaci doprinijeće poboljšanju agrarnog sektora Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević rekao je da je ova stanica postavljena u dijelu koji je značajno poljoprivredno zemljište u Hercegovini.

- Mjerenjem temperature, vlažnosti zemljišta, vlažnosti vazduha i svih drugih parametara koji se prenose na naš server u realnom vremenu i njihovom softverskom analizom radi se prognoza pojave bolesti za biljke. Može se procijeniti najpogodnije vrijeme i način tretiranja neke poljoprivredne kulture određenom zaštitom da bi bilo smanjeno njeno propadanje - rekao je Borojević i naglasio da je veoma značajno što je ovim dobijena i druga mjerna lokacija u Trebinju, osim osnovne meteorološke stanice, jer sad mogu biti vršene uporedne analize parametara.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u resoru vodoprivrede Milan Gavrić kaže da se očekuju veliki benefiti od ove stanice. On je istakao da će poljoprivrednicima sve informacije biti dostupne posredstvom savjetodavnih službi resornog ministarstva, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Centra za gazdovanje kršem i gradskog Agrarnog fonda.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić smatra da će uz sistem za navodnjavanje precizni podaci o vremenskim prilikama mnogo značiti lokalnim poljoprivrednicima.

- Veoma je važno što će sve biti uvezano sa meteorolozima, koji rade na “Hidroelektranama na Trebišnjici”, ali i sa gradskim Agrarni fondom i “Protivgradnom preventivom”. U prethodnom periodu instaliran je i određen broj raketa u Trebinju, tako da kada sve to bude uvezano, sigurno je da će nam dosta značiti da se na vrijeme reaguje - rekao je Ćurić.

 Izbor lokacija

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su prilikom izbora lokacija za postavljanje stanica u obzir uzete teritorijalna raspodjela, ali i zastupljenost poljoprivredne proizvodnje u regionu.

- Kao lokacije su odabrane Slatina u blizini Banjaluke, Prnjavor, Šamac, Ljubinje i Trebinje. Ostalo je da bude postavljena još stanica u Ljubinju, a to je planirano u narednom periodu - rekli su u ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana