Praznik svetog Vasilija Ostroškog proslavljen u Mrkonjićima, rodnom mjestu svetitelja

Srna
Praznik svetog Vasilija Ostroškog proslavljen u Mrkonjićima, rodnom mjestu svetitelja

TREBINjE - Veliki broj vjernika iz svih krajeva Hercegovine došao je danas u Mrkonjiće, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog da prisustvuje Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju su služili Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije.

Vladika Dimitrije u besjedi rekao je da Sveti Vasilije prema vjernom narodu zrači milošću i ljubavlju Božijom, te podsjetio da je veliki svetitelj svaki svoj dan posvetio Bogu i dobru svakog čovjeka kojeg je sreo na svom putu.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski naglasio je da je mnogo radostan zbog toga što su danas svi okupljeni u ovom novopodignutom manastiru u Mrkonjićima.

- Čini mi se da će ovaj manastir i autentični život naših sestara i nama pomoći da to prisustvo Svetog Vasilija i Boga u koga je on vjerovao doživljavamo svaki dan sve jače i potpunije. Tako će ovdje, ako Bog da, sestre da nam javljaju bliskost Boga, bliskost Svetog oca našeg Vasilija i bliskost koja bi trebala da vlada među svima nama i ljubav Božiju koja bi trebala da prožme naše živote - rekao je vladika Dimitrije.

Vladika Dimitrije je izrazio zahvalnost svima koju su dali materijalna sredstva za ovaj manastir - Republici Srpskoj, Srbiji, ali i vjernom narodu koji dolazi da se moli ovdje, pomažu radom ili na bilo koji drugi način i poručio da će svetitelj sve nagraditi.

Predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjići Rade Bošković zahvalio je vjernom narodu koji je danas prisustvovao proslavi praznika.

- U ime mještana iz Mrkonjića hvala svima koji su danas stekli hrabrost da dođu na ovaj bogougodni dan svetitelja - rekao je Bošković novinarima.

Dragan Batinić, član Planinarskog društva "Koritnik" iz Bileće, čiji su članovi prešli 60 kilometara da bi stigli u Mrkonjiće na proslavu praznika Svetog Vasilija, rekao je da su puni utisaka i da je to prelijepo iskustvo za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana