Praznik rada Dobojlije dočekali uz Gradski duvački orkestar

Srna
Praznik rada Dobojlije dočekali uz Gradski duvački orkestar

DOBOJ - Ispred Vatrogasnog doma u Doboju jutros je uz Gradski duvački orkestar na tradicionalnom prvomajskom uranku počelo obilježavanje Međunarodnog praznika rada.

Izvođenjem koračnica i drugih numera, orkestar je nastavio gotovo stogodišnju tradiciju, a kapelnik Goran Mitrović je naglasio kako ne odustaju od manifestacije koja se rijetko njeguje i u drugim državama.

- Počeli smo jutros u pet časova ispred Vatrogasnog doma, nakon čega smo obišli sve dijelove grada - rekao je novinarima Mitrović, po dolaska orkestra u Park narodnih heroja.

Prema njegovim riječima, okolnosti sa virusom korona spriječile su ovaj orkestar da ove godine obilježi svoj jubilej, 100 godina postojanja.

Aleksandar Bilić kaže da je u orkestru šest godina, i sa već dosta prijatnih uspomena i pozitivnom energijom koju će još dugo vremena dijeliti sa građanima.

Gradski duvački orkestar, kao orkestar za "svadbe i sahrane", raspolaže raznolikim i širokim repertoarom, te uz marševe, domaće i strane koračnice nastupaju i sa svadbarskom i narodnom muzikom.

Orkestar broji 10 stalnih članova, od instrumenata zastupljene su četiri trube, dva tenora, jedan klarinet, veliki i mali bubanj i bas tuba.

U okviru orkestra radi besplatna muzička škola za polaznike trube i otvoreni su za nove članove.

Osnovan 1921. godine u okviru društva "Soko", a pod vođstvom dirigenta Antonija Skutarija, orkestar je brzo osposobljen za nastupe, i od tada su mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra uticali i doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju.

Šamac

Mladi u Šamcu jutros su počeli proslavu 1. maja uz Savu i Bosnu, ali se većina stanovnika odlučila da praznik rada provede u kućnoj atmosferi.

U prodavnicama i apotekama, koje i jutros rade, nema gužvi, ali se na ulicama osjeća živost praznika.

Čestitku sugrađanima povodom Međunarodnog praznika rada uputio je načelnik opštine Đorđe Milićević koji je podsjetio da ovaj praznik podsjeća i ukazuje na istorijsku borbu za radnička prava i dostojanstvo čovjeka koji svojim časnim i poštenim radom obezbjeđuje egzistenciju sebi i porodici.

- Ovaj praznik nas treba podstaći da radom, vlastitom sposobnošću i pozitivnom energijom stvaramo stabilno ekonomsko okruženje i bolju budućnost za sve nas - naveo je Milićević.

Zvornik

 Na tradicionalnim zvorničkim izletištima Gradskoj plaži, srednjovjekovnoj tvrđavi Đurđev grad, zvorničkom jezeru i okolnim mjestima, na koja posjetioci rado izlaze, jutros su bez prvomajskog uranka.

Na Gradskoj plaži na obali Drine, gdje se najviše izletnika okuplja, jutros je izašlo samo nekoliko ribara u nadi da će im prvomajsko jutro donijeti dobar ulov, te nekoliko šetača pasa.

I šetalište pored Drine, koje je jedno od najomiljenijih mjesta, je prazno, kao i teretana na otvorenom.

Izletnici su odustali od prvomajskog uranka, prije svega, zbog epidemioloških mjera prouzrokovanih virusom korona, ali i zbog priprema za nastupajuće vaskršnje praznike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana