Praznici dižu cijenu prasića

Danijela Stokanić
Praznici dižu cijenu prasića

Banjaluka - Vaskršnji i prvomajski praznici, kao i Đurđevdan, jedna od najčešćih slava, sve su bliže zbog čega je na pijacama u RS nastala prava jagma za prasićima, dok rijetki pazare jaganjce.

Kako se bliže praznovanja, tako i cijene variraju, a trgovci stokom zadovoljno trljaju ruke poručujući da bi pred samu slavu Đurđevdan trebalo da dođe do skoka cijena.

Cijena prasadi po kilogramu žive vage u RS kreće se od 3,80 do šest maraka, dok jagnjad koštaju od pet do šest maraka.

Jedan od prodavaca na banjalučkoj Novoj pijaci Nedeljko Rašić iz Milosavaca kod Laktaša juče, kako kaže, nije ni došao, a već je prodao troje prasića.

- Najčešće se kupuju prasići do 25 kilograma, a trenutno na pijaci ih prodajem za četiri i po KM po kilogramu, dok se kod kuće mogu pazariti za pola marke jeftinije - rekao je Rašić.

Odmah do njega mušterije dočekuje Mirko Srdić iz okoline Banjaluke. Cijene kod ovog domaćina su takođe kao kod Rašića, ali prodavci ne kriju da bi uskoro moglo doći do poskupljenja.

- Cijena prasića u posljednjih mjesec skočila je za pola marke. Očekuje se nastavak rasta cijena koje bi nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika, zbog Đurđevdana mogle  dostići i pet maraka po kilogramu - rekao je Srdić.

Na Novoj pijaci u Banjaluci juče smo zatekli Ostoju Bajića, koji je pažljivo birao prase za predstojeće praznike.

- Iskreno, prasad je skupa za naš džep, ali šta da se radi, mora biti na trpezi za Vaskrs i slavu. Za Vaskrs sam planirao da kupim prase najviše do 15 kilograma, dok za slavu to mogu učiniti i idućih dana - rekao je Bajić.

Dobojlija Petar Marić će za kupovinu praseta izdvojiti više od stotinu maraka kako ne bi prekinuo tradiciju da se na vaskršnjoj trpezi nađe pečenje.

Slične cijene su i u Bijeljini gdje je za prase od 25 kilograma, koliko se najčešće kupuje kada je u pitanju pečenje na ražnju, potrebno izdvojiti i do 125 maraka.

Prodavci objašnjavaju da su najskuplje mangulice čija cijena dostiže i šest maraka po kilogramu.

- Prasad su u posljednjih 15 dana poskupjela zbog nadolazećih praznika, jer samo tad uspijemo nešto da zaradimo. Cijena se neće mijenjati sve dok ne prođe i Đurđevdan, kad će pasti do marku - rekao je bijeljinski farmer Mirko Lončar. 

I derventska stočna pijaca vrvi od znatiželjnih kupaca.

- Iako mušterije stalno žele da se cjenkaju, prasići su, s obzirom na izdatke dok ih uzgojim, prejeftini. Dok nabavim hranu, dovezem ih na pijacu, platim markice za njih, računica na kraju ne bude nikakva - rekao je trgovac Jovan B., koji prasiće cijeni četiri marke po kilogramu.

Prodajom su zadovoljni i stanovnici Srpca, gdje kilogram žive vage prasadi košta od tri i po do četiri i po marke. 

Stočari se nadaju da će dobra prodaja prasića biti nastavljena, dok, s druge strane, nisu zadovoljni prodajom jagnjadi koja su dvostruko manja u odnosu na prasad.

Prodaja stoke sve više se seli sa pijaca, tradicionalnih mjesta trgovine, pa u posljednje vrijeme stočari nude prasiće i jaganjce putem interneta ili oglasa. 

Jaja

Na pijacama, kao i u marketima pred vaskršnje praznike očekuje se povećana prodaja jaja. Domaćicama je važno da jaja budu svježa pa zbog toga treba da paze gdje će ih kupiti.

Među prodavcima na banjalučkoj stočnoj pijaci ističe se starina sa šeširom koji u korpici nudi kupcima svježa jaja. Ovaj starina vedrog duha kaže da mu i pored godina koje je nanizao nije teško da ustane u zoru kako bi stigao na pijacu i ponudio svojim mušterijama svježa jaja.

On objašnjava da se svježina najbolje može prepoznati po mirisu. Za 30 domaćih jaja potrebno je izdvojiti šest maraka.

Cijene prasića (u markama):

3,8 - 4,5  BANjALUKA

3,5 - 4,5  DOBOJ

4 - 5     BIJELjINA

3,5 - 4  MODRIČA

4         PRNjAVOR

4         DERVENTA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana