Pravosudni organi nijemi za pokolj u Jošanici kod Foče

R. Đ.
Pravosudni organi nijemi za pokolj u Jošanici kod Foče

Foča - Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca juče su u selu Gornja Jošanica kod Foče obilježene 23 godine od pokolja, u kojem su pripadnici Armije RBiH ubili 56 srpskih civila, a cijelo selo uništili.

Zločin se desio na Nikoljdan, 1992. godine, a rodbina zbog nepristupačnog puta nije bila u mogućnosti da zimi obilježi pomen, već to godinama unazad obilježavaju u maju.

Svi se i poslije više od dvije decenije pitaju zašto pravosudni organi ćute nad ubijenim dvoipogodišnjom Dankom Tanović, osmogodišnjim Draženom Višnjićem i mnogim drugim žrtvama koje su pogubili pripadnici Prve podrinjske brigade Armije RBiH iz Goražda. Pravdu čekaju i preživjeli svjedoci pokolja.

- Bilo je strašno. Ne znam ni kako sam ostala živa, taj dan su ubijali sve što su stigli - priča Dušanka Lalović.

Kako bi sačuvali sjećanje na ubijene juče su osveštani temelji crkve u Jošanici. Zemljište je ustupila porodica Višnjić, koja je najviše stradala u nikoljdanskom pokolju.

- Odlučili smo da se kraj spomenika napravi ova mala crkva gdje ćemo se sastajati i moliti za naše stradale u Jošanici - kaže predsjednik Odbora za izgradnju crkve Slavko Đorđević koji je u Jošanici izgubio sestru i zeta.

Pripadnici Armije BiH kojom je komandovao Zaim Imamović okružili su Jošanicu na Nikoljdan ujutru, u vrijeme kada je većina Srba počinjala slavlje ili došli kod rodbine na slavu. Za vrlo kratko vrijeme osvojeno je i poharano ovo selo, a mještani poubijani, zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu i na očigled svojih najbližih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana