Pozivom na broj 1412 obnovite manastir Krupa

Srna
Pozivom na broj 1412 obnovite manastir Krupa

Banjaluka - Pozivom na "M:telov" broj 1412, koji će biti aktivan do kraja avgusta, daruje se jedna KM za obnovu pravoslavnog manastira Krupa, najzapadnije zadužbine Nemanjića, koja ove godine obilježava sedam vijekova postojanja.

Ova svetinja, koja se nalazi na području opštine Obrovac u Hrvatskoj, posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice i zadužbina je srpskog kralja Milutina i njegovih nasljednika na srpskom tronu - Stefana Dečanskog i cara Dušana.


Krupa je duhovni i kulturno-istorijski centar ne samo bukovičkog, već i cijelog srpskog prostora. Vijekovima je privlačila vjernike, srpske istoričare, kulturne radnike, književnike i prosvjetare, među kojima su bili Dositej Obradović, Simo Matavulj, Simeon Končarević i Nikodim Milaš.

U okviru manastira postojala je srpska škola, pisane su knjige, a danas o njegovom bogatstvu i značaju svjedoče sačuvani ostaci manastirske biblioteke i riznice.

Povodom velikog jubileja - 700 godina manastira Krupa, Radio-televizija Republike Srpske pripremila je dokumentarni film "Ljubav utkana u svetinju", koji su pripremili Mira Lolić Močević, Dejan Račić, Novo Bukša, Vedran Marić, Aleksandar Šević i Milan Lujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana