Povratnicima omogućen oporavak u Slatini nakon operacija

Marijana Miljić Bjelovuk
Povratnicima omogućen oporavak u Slatini nakon operacija

Nisam se osjećao dobro. Stiskalo me u prsima. U Domu zdravlja Bosanski Petrovac rečeno mi je da imam kardioloških smetnji i da treba da uradim nalaze te da se hitno javim kardiologu. Na to sam se sve oglušio. Međutim, stanje se pogoršalo, zbog čega sam hitno prebačen u Univerzitetski klinički centar (UKC) Banjaluka, gdje su mi doktori odlično prihvatili, priča ovo za “Glas Srpske” Drago Pećanac iz sela Janjila u Bosanskom Petrovcu, kojem je zahvaljujući stručnosti doktora iz najveće zdravstvene ustanove spasen život.

Pećanac je samo jedan od 300 povratnika u FBiH koji su u proteklom periodu dobili pomoć medicinskih stručnjaka iz UKC i Bolnice Prijedor, na osnovu protokola koji je potpisan sa nadležnima u Republici Srpskoj. Prvi protokol o liječenju povratnika iz Unsko-sanskog i Livanjskog kantona omogućio je ostvarivanje zdravstvene zaštite na sekundarnom nivou u dvije pomenute zdravstvene ustanove, a prethodnih dana dopunama tog dokumenta pacijentima su omogućene i usluge Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović”.

Pećanac za “Glas” priča i da su mu po prijemu u najveću zdravstvenu ustanovu u Republici Srpskoj ugrađena dva, a zatim i još jedan stent.

- Doktori u Domu zdravlja u Bosanskom Petrovcu uvažavaju svu dokumentaciju iz Banjaluke. Prezadovoljan sam dobijenim uslugama u najvećem gradu Srpske. Oni nastavljaju da prate moje stanje te sam kod njih naručen na kontrolu u septembru - priča nam Pećanac i dodaje da su mu doktori nakon svega savjetovali i rehabilitaciju u banjama.

Pećancu, kao i drugim povratnicima u Unsko-sanskom kantonu od prvog oktobra omogućeno je i korišćenje usluga jedne od najsavremenijih zdravstvenih ustanova koje se bave rehabilitacijom i banjskim liječenjem i to Instituta “Dr Miroslav Zotović”.

- To je najbolja zdravstvena ustanova tercijarnog zdravstvenog tipa i banjsko-rehabilitacionog u BiH. Dobiti priliku da obavljate zdravstvene usluge, preglede i tretmane u takvoj ustanovi, a kada živite u Bosanskom Petrovcu, Bosanskoj Krupi ili Sanskom Mostu je zaista neprocjenjivo - rekao je “Glasu Srpske” član Upravnog odbora Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović.

Naveo je da veliku zahvalnost duguju Republici Srpskoj na mogućnosti koju je pružila povratnicima, a u tome se posebno, kako navodi, ističu ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i predsjednik RS Milorad Dodik.

Ovim proširenjem prvobitnog protokola, naglašava Davidović, uključenost povratnika iz Unsko Sanskog kantona u zdravstveni sistem RS je porasla na viši nivo.

- Planiramo u idućoj godini da u potpunosti završimo uključenost povratnika u zdravstveni sistem Republike Srpske, kroz još jedan ili dva vida proširenja protokola o liječenju pacijenata u zdravstveni ustanovama u Republici - poručio je Davidović.

Naveo je da je u proteklih 11 mjeseci bilo više od 300 pacijenata povratnika koji su se u skladu sa prvobitnim protokolom liječili u Bolnici u Prijedoru te u UKC-u.

- Rezultati su zaista odlični. Ljudi su prezadovoljni. Iako je ova mjera koja je nastala isključivo traženjem, odnosno insistiranjem srpskih povratnika, u primjenu protokola uključeni su Bošnjaci koji su trebali zdravstvenu zaštitu. Dakle, uključeni su svi - poručio je Davidović.

Naveo je da je izmijenjeni i prošireni protokol na snazi od prvog oktobra ove godine.

- Od početka iduće godine svi troškovi ići će na teret budžeta Republike Srpske, dok će ova tri mjeseca 2024. ići na teret samog Instituta “Dr Miroslav Zotović”. Dakle, izašli su nam u susret da odmah od oktobra bude omogućeno liječenje - naglasio je Davidović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić je nakon potpisivanja ovog protokola u četvrtak izjavio da taj dokument omogućava rehabilitaciju i liječenje povratnika u Livanjskom i Unsko-sanskom kantonu u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović”.

Šeranić je rekao da će ovaj protokol omogućiti pacijentima povratnicima tretman bilo da je riječ o konsultativno-specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti ili stacionarnom banjskom liječenju u Institutu “Dr Miroslav Zotović”.

- Stanovnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Drvar i Grahovo biće omogućene te usluge. U okviru protokola predviđen je i slijed koraka u smislu obaveza koje imaju opštine koje su potpisale protokol - naveo je Šeranić i dodao da protokol predviđa da u okviru Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica bude izdvojeno 100.000 KM, koliko je predviđeno za ulazak u ovakvu vrstu aktivnosti.

Troškovi

Direktor Instituta “Dr Miroslav Zotović” iz Slatine, koji je takođe jedan od potpisnika proširenog protokola Goran Talić rekao je da je ova ustanova i do sada liječila Srbe iz FBiH bez ikakvog uslovljavanja.

- Ko je mogao da plati, platio je, ko nije mogao, nije platio. Mi ćemo praktično sve do Nove godine snositi troškove liječenja, a nakon toga to će ići po protokolu, a ukoliko bude preko toga, Zavod će snositi te troškove - naglasio je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana