Povratnicima i monasima donacije pred Vaskrs

Miloš Vasiljević
Foto: D. Pozderović

BOSANSKI PETROVAC - Paketima hrane i higijenskih proizvoda predstavnici kompanije “m:tel”, pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs, obradovali su povratnike u Bosanskom Petrovcu i Martin Brodu, a manastiru Rmanj uručili vrijednu donaciju za završetak obnove.

Generalna direktorica ove kompanije Jelena Trivan istakla je da su bihaćko-petrovačku eparhiju posjetili u okviru akcije “Niste sami”.

- Srbi su ovde malobrojni, žive rasuti po selima i značajno je da ih pred Vaskrs posetimo, kao i sveštenike i monahe i da im pokažemo da nisu sami - rekla je Trivanova.

Istakla je da su darovali pakete hrane koje će sveštenici podijeliti narodu i u ime ove kompanije poslati im poruku da ostanu na svojim ognjištima.

Ona je sa svojim saradnicima posjetila i manastir Rmanj i uručila vrijednu donaciju.

- Ovaj manastir je više puta rušen, a u Drugom svetskom ratu srušen je na Veliki četvrtak zbog čega smo baš u susret Vaskrsu želeli da donesemo pomoć. Mi jesmo i bićemo ktitori i priložnici ovog manastira. Želeli smo da kažemo sveštenstvu i narodu, koji ovde živi, da smo s njima i da ih podržavamo - naglasila je Trivanova.

Vladika bihaćko-petrovački Sergije izrazio je zahvalnost kompaniji “m:tel” na spremnosti da pomogne narodu tog kraja, istakavši da manastir Rmanj ove godine slavi 580 godina postojanja.

- Manastir je, po tradiciji, godinama i burnoj istoriji srce ove eparhije. Znamo da je teška situacija, da nema naroda, ali mi moramo da čuvamo svetinju - istakao je vladika Sergije.

Prema njegovim riječima, u toku je obnova ove svetinje, a vladika je istakao da ih kompanija “m:tel” podržava ne samo u građevinskim projektima, već i ugovorom u vezi s predajnicima na hramovima u eparhiji.

Zorica Karanović jedna od povratnica koja je s roditeljima ostala u selu Malo Očijevo kaže da je većina mladih otišla iz sela.

- Nemamo ni struje ni vode otkako smo se vratili. Imamo panele, ali oni baš i ne funkcionišu, jedino ljeti. Tata ima malu penziju, a preživljavamo jer imamo stoku. Nemamo osnovnih uslova za život - rekla je Karanovićeva.

Baka Mika Karanović je dodala da se pate otkako su se iz izbjeglišta vratili na svoje ognjište.

- Dok je muž bio živ držali smo ovce, kravu, a sad nema ko. Nemam nikakva primanja tako da je teško živjeti - ispričala je Karanovićeva.

Dugogodišnji prijatelj

Sekretar Eparhije bihaćko-petrovačke, sveštenik Zdravko Bogojević rekao je da je kompanija je “m:tel” dugogodišnji prijatelj eparhije i da ovo nije prvi put da im pomažu.

- I ranijih godina su pomagali u obnovi dijela eparhijskih prostorija. Ovaj potez kompanije “m:tel” mnogo će značiti našem narodu. Ovo je jedan vid pomoći socijalno ugroženima - rekao je Bogojević. Prema njegovim riječima, na ovim prostorima je uglavnom staračka populacija, a kako kaže oni nemaju nikakvog primanja pa im ova pomoć zaista znači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana