Povodom dana opštine povelja predsjednici Srpske

Srna
Foto: SRNA

PETROVO- U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovu danas je, povodom Dana i slave opštine - Miholjdan, služena liturgija i parastos borcima sa ovog područja stradalim u odbrambeno-otadžbinskom i svim prethodnim ratovima.

Nakon liturgije položeno je cvijeće u spomen-sobi u zgradi opštine i na spomen-groblju u centru Petrova.

Povodom Dana i slave opštine održana je svečana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj je Povelja opštine Petrovo - Miholjsko ljeto dodijeljena predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, a preuzela ju je savjetnik predsjednika Srpske Aleksandra Mićić.

U oblasti društvene djelatnosti Zlatna značka dodijeljena je ministru prosvjete i kulture Srpske Nataliji Trivić, a priznanje je u njeno ime preuzela načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Snježana Stojičić.

Svečanosti je prisustvovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić koji je rekao novinarima da je opština Petrovo važna za Vladu Srpske koja je pomagala ovoj lokalnoj zajednici u unapređenju saobraćajne infrastrukture, te naveo da se, između ostalog, pomaže izgradnja prvog vrtića koji se finansira iz više izvora.

On je naveo da Petrovo ima značajan poljoprivredni potencijal, zbog čega je pred Republičkom geodetskom upravom pokrenuta inicijativa da se u prioritet stavi izlaganje parcela nekadašnje zadruge kako bi se zemljište stavilo u funkciju lokalnim poljoprivrednicima.

Prema njegovim riječima, po osnovu podsticaja u poljoprivredu u Petrovo se godišnje doznači oko 100.000 KM.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao da je na današnji dan prije 30 godina privremena Skupština ove opštine donijela odluku o proglašenju opštine Petrovo, koju je ozakonila Skupština Republike Srpske.

Petković je podsjetio na sve realizovane aktivnosti u proteklih godinu dana, uključujući i podršku srpskim povratnicima u graničnim federalnim opštinama, te kao cilj za naredni period najavio ulaganje u razvoj realnog sektora.

U okviru dodjele nagrada i priznanja, plaketa opštine uručena je ljekaru Zoranu Blagojeviću, koji je i predsjednik Skupštine opštine.

U oblasti privrede, šumarstva i poljoprivrede, zlatna značka uručena je Slaviši Stanojeviću iz Kakmuža, srebrna Milovanu Pejiću iz Petrova, a pohvalnicu je dobila MF banka Banjaluka.

U oblasti društvene djelatnosti srebrna značka uručena je igumanu Manastira Sveti Nikola Gavrilu Stevanoviću, a novčani iznos od po 100 KM dobili su Marija Radić iz Sočkovca, Katarina Vuković iz Kakmuža, Anja Baji iz Petrova, Lazar Blagojević iz Petrova i Nemanja Božić iz Karanovca.

Pismene pohvale uručenu su Miroslavu Stojanoviću i Zagorki Jović iz Švajcarske, međunarodnoj organizaciji "Vorld vižn", Dušanu Cvjetkoviću iz Petrova i Draženu Blagojeviću iz Kakmuža.

Svečanoj sjednici Skupštine opštine prisustvovali su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović, predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predstavnici bratske opštine Borovo iz Hrvatske, te predstavnici vjerskih zajednica, nevladinih organizacija i zvanice iz oblasti privrede i kulture.

Telegrame podrške uputili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, Narodna skupština Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te opština Stanari.

Prije svečane sjednice lokalnog parlamenta, Petković je zajedno sa
načelnikom Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Ministarstva prosvjete i kulture Snježanom Stojičić i gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem obišao podružnicu dobojske Javne predškolske ustanove "Majka Jugović" u Petrovu koja treba da počne sa radom u novembru.

Petković je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović koja je obezbijedila inicijalnih 150.000 KM za renoviranje i adaptaciju vrtićkog prostora, Ministarstvu prosvjete koje je obezbijedilo 30.000 KM, UNDP-u za oko 40.000 KM, a veliki doprinos su dali "Vorld Vižn" i grad Doboj.

Jerinić je podsjetio da su predstavnici Doboja i Petrova potpisali 1. septembra sporazum o zajedničkim obavezama za osnivanje vrtića u Petrovu.

On kaže da je zadovoljan izgledom objekta i da će mališani imati odlične uslove boravka.

Stojičićeva je istakla da je strateška opredijeljenost Ministarstva prosvjete i kulture Srpske da se zajedno sa partnerskim institucijama poveća obuhvat djece u predškolskim ustanovama širom Srpske, te da je zadovoljna što je taj trend u porastu uprkos smanjenju broja rođene djece u Srpskoj.

U okviru "Miholjskih svečanosti" povodom Dana i krsne slave opštine Petrovo, od 8. oktobra su održane brojne kulturne, sportske i turističke manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana