Povišena temperatura kod djece nije uvijek za odlazak ljekaru

Srna
Povišena temperatura kod djece nije uvijek za odlazak ljekaru

BIJELjINA - Povišena temperatura kod djece nije uvijek za odlazak ljekaru, ali je prvi od tri najčešća razloga zbog kojeg treba potražiti pedijatra, rekla je pedijatar Branka Gavrić na večerašem predavanju o ovoj temi u Bijeljini.

Gavrićeva je istakla da u Hitnu pomoć treba da se obrate roditelji kada temperatura ne može da se spusti lijekovima za sniženje, antipireticima, kao i oni čije dijete dobije febrilni konvulzivni napad, poznat kao fras.

“U ostalim situacijama, roditelji treba da skidaju temperaturu, rashlade i raskomote dijete i sačekaju svog pedijatra ujutru. Na taj način neće opteretiti sistem Hitne pomoći, koja je zaista opterećena”, rekla je novinarima Gavrićeva, koja je večeras, oržala predavanje u organizaciji Aktiva žena SNSD-a.

Ona je istakla potrebi da pedijatri svakodnevno rade na edukaciji majki, jer će se temperatura dešavati u najnormalnijim okolnostima - kad dijete primi vakcinu, kada mu rastu zubići, što nisu patološka stanja.

O najčešćim uzrocima dolaska majki sa djecom kod pedijatra, Gavrićeva je navela sumnju na virus korona, kao i digestivne tegobe - proliv i povraćanje, te ukazala da dva sata poslije povraćanja, kad se ne smije uzeti ni kap vode, prekidaju povraćanje, a balans se postavlja postepenom hidratacijom.

Kao treći najčešći razlog odlaska roditelja sa djecom kod ljekara, Gavrićeva je navela bol u uhu kod djeteta, te istakla da u tim situacijama djetetu treba dati “ibuprofen”, koji se daje prema kilaži.

Član Aktiva žena SNSD-a Tatjana Perić rekla je da je ovo samo jedna u nizu edukacija koju Aktiv organizuje i pruža podršku svim ženama i majkama, nezavisno od socio-ekonomskog statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana