Povelja grada Trebinja generalu Radovanu Grubaču i privredniku Dušanu Vasiljeviću

Srna
Povelja grada Trebinja generalu Radovanu Grubaču i privredniku Dušanu Vasiljeviću

Trebinje - Generalu Radovanu Grubaču i privredniku Dušanu Vasiljeviću biće dodijeljena Povelja grada Trebinja, odlučili su danas jednoglasno odbornici lokalnog parlamenta, a na inicijativu gradonačelnika Luke Petrovića.

U obrazloženju je istaknuto da se generalu Grubaču, koji je bio komandant Hercegovačkog korpusa od 1992. do 1996. godine, najveće priznanje grada dodjeljuje za njegov doprinos u odbrani grada tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.


General Grubač je nosilac više značajnih priznanja, među kojima su Orden Miloša Obilića, Karađorđeve zvijezde prvog reda, Orden Nemanjića.

Nekadašnji komandant Hercegovačkog korpusa, koji je po činu general-major, živi u Beogradu.

Privredniku Dušanu Vasiljeviću, vlasniku preduzeća "Popovo polje", se dodjeljuje Povelja grada kao prvom poslijeratnom privredniku koji se odlučio da ulaže u Trebinje.

Vasiljević je i vlasnik vinogorja u Južnoj Africi. Otac je desetoro djece.

Nosilac je Ordena Svetog Save prvog stepena, kojim ga je odlikovala Srpska pravoslavna crkva.

Gradski budžet 22.770.000 KM

Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su danas budžet grada za 2017. godinu u iznosu od 22.770.000 KM, što je za 8,62 odsto manje od budžeta za 2016. godinu i 7,28 odsto manje od plana po rebalansu budžeta za tekuću godinu.
U obrazloženju prijedloga budžeta je navedeno da se najveće smanjenje na prihodovnoj strani odnosi na primitke od prodaje imovine, koji su u rebalansu budžeta za tekuću godinu iznosili 5.070.000 KM, a u 2017. godini, prema iskazanim namjerama investitora, planirani u iznosu od 2.025.000 KM.

Najveće povećanje u odnosu na rebalansirani budžet tekuće godine planirano je na prihodima od naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta uvećanim za 182 odsto, te prihodima od zemljišne rente, koji su veći za 31 odsto.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Gordan Mišeljić istakao je da se budžet u ovom momentu ne može nazvati razvojnim, već više sanacionim.

Kao neke od investicija predviđenih budžetom, Mišeljić je naveo asfaltiranje i rekonstrukcija više gradskih ulica, uređenje vodovodne mreže, projekat vodosnabdijevanja, napominjući da planirane kapitalne investicije u narednoj godini iznose 2.780.000 KM.

Odbornik SDS-a Vidomir Begenišić smatra da je budžet potrošački i da je razvojna komponenta svedena na minimalnu mjeru, te da će, kako je rekao aktuelna većina morati da traži alternativne načine finansiranja preko grantova ili donacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana