Potvrđen opoziv Bore Škeljića

Vedrana Kulaga
Potvrđen opoziv Bore Škeljića

Kneževo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je juče odluku kojom je utvrdila prestanak mandata načelniku Kneževa Bori Škeljiću iz NDP-a nakon što je voljom većine građana na referendumu opozvan sa te pozicije.

Odluka je donesena poslije razmatranja izvještaja o sprovedenom opozivu načelnika, a konačan stav biće poznat nakon što prođe period u kojem je moguće uložiti žalbu na prvostepenu odluku CIK-a.

- Odluka nije pravosnažna jer se na nju može uložiti žalba u roku od dva dana od dana njenog prijema - potvrdila je portparol CIK-a Maksida Pirić.

Od Škeljića juče nismo uspjeli da saznamo da li će uložiti žalbu na odluku CIK-a.

- To vama ne mogu reći. Do viđenja - poručio je Škeljić.

On je, kako saznaje "Glas Srpske", već uputio prigovor na sprovedeni referendum, ali su ga članovi CIK-a odbili jer nisu bili donijeli odluku u vezi sa opozivom, tako da je tek od juče moguće ulagati žalbe i prigovore.

Za predsjednika Skupštine opštine Kneževo Radovana Marića, sa druge strane, nema dileme. Kaže da je odluka CIK-a očekivana jer je opoziv prošao bez ijednog problema i propusta.

- Sada samo možemo da čekamo da budu završene procedure ako bude žalbi i da nastavimo da radimo ono za šta nam je narod ukazao povjerenje - istakao je Marić.

Podsjetio je da izbori za novog načelnika neće biti održani zbog zakonskih rokova, imajući u vidu da bi iduće godine trebalo da budu lokalni izbori. Zbog toga će opštinom rukovoditi zamjenik načelnika, kojeg treba da imenuje Skupština opštine, jer je Boris Reljić još ranije smijenjen sa te pozicije.

- Nakon što odluka CIK-a postane pravosnažna, Kneževo neće imati načelnika, a s obzirom na to da nemamo ni zamjenika načelnika jer je razriješen još 2013. godine, imenovaćemo vršioca dužnosti zamjenika načelnika. Očekujemo da ćemo to završiti početkom iduće godine, poslije novogodišnjih i božićnih praznika - rekao je Marić, koji nije želio da otkriva koga će skupštinska većina predložiti za tu poziciju.

Prema zvaničnim i kompletnim rezultatima referenduma, za opoziv načelnika Kneževa glasao je 3.071 građanin, dok je 2.441 bio protiv. Time je Škeljić na trećem referendumu izgubio načelničku fotelju.

Odluka o opozivu načelnika usvojena je krajem oktobra, a donijela ju je većina u Skupštini opštine koju čini blok stranaka predvođenih SNSD-om koje su u junu 2013. godine preuzele premoć u odborničkim klupama. Promjenom odnosa snaga u parlamentu došlo je do duge i duboke političke krize, a zbog Škeljićevog ignorisanja skupštinskih odluka i odbijanja saradnje skupštinska većina je u posljednjih godinu donijela drugu odluku o opozivu načelnika.

RIK

Izvještaj o sprovedenom opozivu u Kneževu razmatrala je nedavno i Republička izborna komisija RS. Njihov konačan stav je da je opoziv sproveden u skladu sa izbornim zakonima BiH i RS i da nije bilo nepravilnosti koje su mogle i koje bi mogle uticati na konačan rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana