Potrebna podrška za obnovu manastira Udrim

Srna
Potrebna podrška za obnovu manastira Udrim

ZAVIDOVIĆI - Početak obnove manastira Udrim u Gostoviću kod Zavidovića je sve bliže nakon što je nedavno dobijena dozvola za obnovu ovo nemanjićkog hrama koji je 300 godina u ruševnom stanju, ali je potrebna i pomoć za ovaj veliki poduhvat, rekao je Srni administrator manastira Udrim protojerej-stavrofor Zoran Živković.


Otac Živković je istakao da su neophodni pomoć i podrška jer je riječ o veoma obimnom i skupom poslu.

"Pozivamo sve vas da uzmete učešće u obnovi manastira Udrim. Nije bitno ko će koliko dati. Nije sramota učestvovati u obnovi manastira sa malim prilogom", naveo je otac Živković i dodao da vjernici mogu dati priloge i u građevinskom materijalu, a veoma bitno je i prisustvo na svakom bogosluženju u manastiru Udrim.

Paroh zavidovićki je rekao da će prvo ovogodišnje okupljanje i liturgija u manastiru Udrim biti na mali Vaskrs.

"U protekle dvije godine smo uradili dosta toga na pripremama za ovako veliki poduhvat. Po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma pokrenuli smo sa mrtve tačke nešto što vijekovima stoji", istakao je paroh Živković.

Prema njegovim riječima, istorijski izvori govore da su preci nekoliko puta oživljavali ideju o obnovi manastira, ali je nikad nisu sproveli u djelo.

"Evo, nadam se da smo na pravom putu da ideju obnove manastira Udrim konačno pretvorimo u stvarnost. U proteklom periodu smo uradili veliki posao koji mnogima od vas nije vidljiv, ali je jako važan, a to su administrativni poslovi za dobijanje neophodnih dozvola i saglasnosti, te izrada projektne dokumentacije", rekao je paroh Živković.

Administrator manastira Udrim protojerej-stavrofor Zoran Živković zahvalio je sima koji su se do sada uključili u ove aktivnosti, naglasivši da se do sada u prikupljanje priloga aktivno uključila jedino dijaspora, prvenstveno iz Amerike i Kanade.

On je naveo da je Nenad Cvjetković već nekoliko puta donosio priloge vjernika iz Amerike, a i u Kanadi je po blagoslovu episkopa kanadskog Mitrofana u Misisagi organizovan donatorski ručak sa koga su prilozi išli isključivo za obnovu ovog manastira. Ideja je potekla od Zavidovićanina, sveštenika Jovana Marjanca, koji je sekretar Eparhije kanadske i paroh u Misisagi.

Otac Živković je istakao da se Mira Pejanović Lukić potrudila i dala ideju da dio sredstava od održavanja "Serb festa" krajem prošle godine u Steltonu u Pensilvaniji ide za potrebe obnove manastira Udrim, što je prihvatila uprava Crkve Svetog Nikole.

Svi prilozi za obnovu manastira Udrim mogu se uplatiti na žiro račun Pravoslavne mitropolije dabrobosanske, manastir Udrim u Gostoviću broj 161 0000 205 160 055 otvoren kod Rajfajzen banke.

Uplata priloga iz inostranstva može se izvršiti prema sljedećim instrukcijama
Beneficiary bank: Raiffeisen bank Bosnia and Herzegovina, Swift code RZBABA2S, adress Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH. Details of beneficiary: Iban code BA391610000205160055. Full beneficiary name: Pravoslavna mitrop dabro bos. Full beneficiary adress: Gostovic BB.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana