Potražnja za luksuznom robom u RS ne jenjava uprkos krizi

Milijana Latinović
Potražnja za luksuznom robom u RS ne jenjava uprkos krizi

Banjaluka - Potražnja za luksuznom robom u RS ne jenjava uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, a da postoji sloj veoma bogatih ljudi, pokazuje primjer da je najskuplji komad nakita prodat u jednoj banjalučkoj zlatari koštao koliko i garsonjera u centru Banjaluke.

Dok većina stanovnika RS jedva sastavlja kraj s krajem, prodavci unikatnog nakita, skupih satova, luksuznih automobila i markirane garderobe sa lakoćom pronalaze kupce. O tome svjedoči podatak da je samo prodaja zlata veća za 30 odsto nego lani.

U kompaniji "Malbašić" iz Banjaluke kažu da podjednako prodaju jeftiniji kao i brendirani nakit. Bitne razlike nema ni kada je riječ o kupcima, pa podjednako kupuje i domaće stanovništvo i turisti.

- Najskuplji komad nakita prodat ove godine je ogrlica koja je koštala 50.000 maraka - rekao je marketing menadžer kompanije Žarko Mećava.

U časovničarskoj radnji "Rogić" u Banjaluci kažu da najviše prodaju satove čija se cijena kreće u rasponu od 80 do 250 maraka, ali da ima kupaca koji su spremni da izdvoje i mnogo više novca.

Boljim pazarima hvale se i prodavci skupocjenih parfema. Direktor maloprodaje u parfimeriji "Didako" Aleksandra Kalaba kaže da je prodaja parfema i kozmetike znatno bolja nego lani.

- Najviše se prodaju promotivni artikli, jedan plus jedan gratis, ali ima kupaca i za skupe parfeme - rekla je Kalaba.

U parfimeriji "Serđo" kažu da ima onih koji ne žale novac za vrhunske brendove poput "Bulgarija", "Armanija" i "Šanela" bez obzira na cijenu.

Kada je riječ o automobila, u "Verano motorsu" ističu da je prodaja "Pežoovih" automobila na istom nivou kao i lani.

- Nešto veća potražnja je za novim modelima "pežo 308" čija cijena se kreće između 30.000 i 40.000 i modelom "pežo 508" koji košta od 40.000 do 55.000 KM - kazao je prodajni savjetnik u "Verano motorsu" Mirko Ćosić.

U pojedinim auto-kućama kazali su da im je mnogo lakše da prodaju skupe automobile nego one nešto jeftinije, pa se odlučuju da u ponudi imaju najviše četvorotočkaša čija cijena nije ispod 50.000 maraka.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da smo u potpunosti izgubili poreski sistem kroz koji bi trebalo da bude smanjen jaz između ekstremnog bogatstva i ekstremnog siromaštva.

- Došli smo u situaciju da neki nemaju šta da jedu, a drugi se razbacuju do tog nivoa da ih niko ne pita odakle im pare - rekao je Pavlović.

Trend ogromnog raslojavanja stanovništva po bogatstvu posebno je izražen u zemljama u tranziciji, ali ova pojava ne zaobilazi ni najrazvijenije države. Zbog toga je jedna od najvažnijih tema ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu bilo suočavanje sa produbljivanjem jaza između ultrabogatih i ekstremno siromašnih.

Putovanja

U turističkim organizacijama kažu da je ove godine zabilježena veća potražnja za luksuznim putovanjima.

- Potražnja za luksuznim putovanjima je veća nego lani. Najveća zainteresovanost je za Tajland gdje 14 dana košta 1.290 evra, Meksiko 17 dana za 1.590, Maroko osam dana za 650 i Šri Lanka i Maldivi u kojima je za 22 dana boravka potrebno 1.750 evra - kazao je menadžer prodaje u turističkoj agenciji "Sebastijan" Siniša Vesović.

U agenciji "Unis turs" kažu da je porasla zainteresovanost za krstarenje Mediteranom i aranžmane u Dubaiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana