Potpredsjedniku Skupštine opštine Kotor Varoš plata 2.500 KM

Dragana Keleč
Potpredsjedniku Skupštine opštine Kotor Varoš plata 2.500 KM

Kotor Varoš - Pozicija potpredsjednika Skupštine opštine Kotor Varoš odlukom skupštinske većine juče je profesionalizovana, pa će drugi čovjek parlamenta ubuduće umjesto odborničkog dodatka od 450 primati platu od oko 2.500 maraka.

Povišicu će prvi dobiti aktuelni potpredsjednik Skupštine opštine Mladen Trivunović iz SDS-a. Osim njegovih stranačkih kolega, za odluku kojom potpredsjednik parlamenta postaje odlično plaćen profesionalac podržali su i njihovi koalicioni partneri PDP i SDA. Protiv odluke glasao je odbornik SNSD-a Branko Ponorac, koji je jedini prisustvovao sjednici iz opozicionih redova.

Trivunović juče nije odgovarao na telefonske pozive, a predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Nedeljko Glamočak kazao je da je odluka donesena zbog izmjena zakona koje predviđaju da potpredsjednik Skupštine može biti profesionalac.

- Bilo je neophodno usklađivanje statuta sa tim izmjenama. U ovogodišnjem budžetu neće porasti troškovi, jer nije popunjeno mjesto zamjenika načelnika već duže od pola godine, tako da ima novca sa te stavke - ističe Glamočak.

Predsjednik kotorvaroškog PDP-a Miodrag Petrović nije bio raspoložen za priču o spornoj odluci.

- Ne mogu sada da pričam, u nekom sam društvu. Zaista ne mogu. Zovite nekog drugog - rekao je Petrović.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Goran Kušljić smatra da je odluka neprihvatljiva, jer donosi bespotrebno imenovanje i još bespotrebnije trošenje budžetskog novca.

- Znajući kako radi skupštinska većina, očekivali smo ovakvu odluku. SNSD je nije podržao - istakao je Kušljić.

Zanimljivo je da je Trivunović prošle godine bio izričito protiv toga da potpredsjednik Skupštine opštine bude profesionalac. On je optužio tadašnjeg potpredsjednika Skupštine opštine Slavka Đukića, koji je u međuvremenu zbog neslaganja sa politikom rukovodstva napustio SDS i prešao u Izvornu SDS, da je ucjenjivački tražio da mu obezbijede profesionalni mandat. Đukić ističe da je dvije i po godine radio volonterski i da je jučerašnjom odlukom potvrđen scenario na koji je upozoravao još prije godinu.

- Trivunović je prije tih optužbi kao šef Kluba odbornika SDS-a stavio na dnevni red sjednice Skupštine izmjenu opštinskog statuta s namjerom da bude profesionalizovano mjesto potpredsjednika parlamenta. Mojom smjenom i samopostavljenjem Trivunovića na poziciju potpredsjednika Skupštine pokazalo se, zapravo, da je on tu poziciju želio da prigrabi za sebe i obezbijedi lagodna primanja na teret prezaduženog budžeta opštine - kaže Đukić.

Nespojive funkcije

Mladen Trivunović je stalno zaposlen u Šumskom gazdinstvu "Vrbanja" Kotor Varoš i poslije jučerašnje odluke Skupštine opštine ne može zadržati obje pozicije. Direktor Šumskog gazdinstva "Vrbanja" Daliborka Kerezović-Mijatović kaže da će njegov status biti riješen u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana