Potpredsjednik RS Ramiz Salkić posjetio Kneževo: Uz dobre komšije grade budućnost

Milijana Latinović
Potpredsjednik RS Ramiz Salkić posjetio Kneževo: Uz dobre komšije grade budućnost

Kneževo - Potpredsjednik RS Ramiz Salkić obišao je juče povratnike u naselju Mahala u Kneževu koji sa komšijama Srbima grade zajedništvo i suživot.

Salkić je prilikom posjete razgovarao sa predsjednikom Skupštine opštine Radovanom Marićem i njegovim zamjenikom Markom Markovićem, a potom zajedno s vjernicima obišao kneževsku džamiju.

- Došao sam prije svega da obiđem Bošnjake, da saslušam njihove probleme i čujem kakav je njihov život ovdje u bezbjedonosnom i svakom drugom smislu - rekao je Salkić. Naglasio je da je cilj njegove posjete podrška i pomoć povratnicima, te da je spreman da ih sasluša, da čuje njihova razmišljanja  i pogled u budućnost.

Predsjednik džematskog odbora Salko Barjaktarević kazao je da je ovo prvi put da ih je neko iz izvršne vlasti obišao.

- Zahvalni smo na ovoj posjeti. Iznijeli smo svoje ocjene situacije i probleme i mislim da smo naišli na razumijevanje - kazao je Barjaktarević.

Dodaje da su međuljudski odnosi u opštini na izuzetno visokom nivou te da nacionalne netrpeljivosti nema.

Jedan od 360 povratnika, Mehmedalija Porča rekao je da problema sa komšijama Srbima nisu imali ni tokom rata.

- Nesigurno je postalo dolaskom "Bijelih orlova", te sam sa suprugom, sinom, majkom i bratom izbjegao. Proces povratka počeo sam 2000. godine i za komšije Srbe imam samo riječi hvale. Naši odnosi su na najvišem nivou - kazao je Porča.

Posebno je kako kaže, ponosan na sina koji je danas imam u kneževskoj džamiji u čijoj su obnovi pored velikog broja vjernika učestvovali i komšije Srbi.

Mještani Mahale su istakli da je najveći problem s kojim se susreću mali procenat zaposlenih u javnim institucijama. Svega četiri ili pet Bošnjaka rade u SIPA, odnosno MUP-u RS i opštini.

Suživot

Da problema na nacionalnoj osnovi nema, potvrdili su i među većinskim srpskim stanovništvom.

Suživot i zajedništvo najviše su izraženi tokom zajedničkih radova na njivi, gdje svako učestvuje i pomaže kako i koliko može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana