Potpisano 346 ugovora o dodjeli pomoći za sanaciju posljedica zemljotresa u Kostajnici

Srna
Foto: gs

KOSTAJNICA - U Kostajnici je do sada potpisano 346 ugovora o dodjeli prioritetne pomoći u sanaciji posljedica zemljotresa, ukupne vrijednosti 858.400 KM, rekao je Srni načelnik opštine Nikola Janjetović.

"Danas smo potpisali ugovore sa 11 korisnika čije su kuće oštećene u zemljotresu, a vrijednost ovih ugovora je 38.400 KM", naveo je Janjetović.

On je dodao da je u toku razmatranje četrdesetak spornih zahtjeva građana za pomoć u sanaciji posljedica zemljotresa.

Janjetović je podsjetio da su odbornici Skupštine opštine u avgustu usvojili odluku o kriterijumima i mjerilima za dodjelu prioritetne pomoći kao učešće opštine Kostajnica u sanaciji materijalne štete nastale na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima.

Odlukom je predviđeno da za prvu kategoriju oštećenja pomoć iznosi 10 KM, a za drugu 15 KM po kvadratnom metru korisne površine za stanovanje.

Za treću kategoriju propisano je 6.000 KM po objektu, za četvrtu 10.000 KM po objektu, a za stambene objekte pete kategorije 18.000 KM.

Stambeni objekti označeni šestom kategorijom, kao i objekti pete kategorije, čija sanacija nije ekonomski isplativa, biće riješeni izgradnjom noih objekata, prema sporazumu između "Karitasa" Švajcarske i opštine Kostajnica.

"U avgustu smo raspisali i javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na prioritetnu novčanu pomoć, a primljeno je 476 zahtjeva. Do sada smo potpisali 346 ugovora na osnovu kojih smo građanima isplatili 858.400 KM za sanaciju materijalne štete", rekao je Janjetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana