Potpisan ugovor o početku radova na obnovi manastira Udrim

Srna
Potpisan ugovor o početku radova na obnovi manastira Udrim

ZAVIDOVIĆI - Ugovor o izvođenju radova na obnovi srednjovjekovnog pravoslavnog manastira Udrim u opštini Zavidovići u FBiH, potpisali su danas administrator manastira protojerej stavrofor Zoran Živković i direktor predstavništva beogradske firme "Koto" u Banjaluci Jovica Blagojević.

Nakon što je hram tri vijeka bio ruševina, ovaj istorijski dokument potpisan je na samom lokalitetu, ispred manastira Udrim koji je, prema narodnom predanju, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka.

Ugovor je, u prisustvu članova Građevinskog odbora, potpisan nakon sprovedene procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na obnovi manastira Udrim, potvrdio je Srni paroh Živković.

On je istakao da je, osim ugovora za prvu fazu radova, potpisan i okvirni sporazum sa ovom firmom, na osnovu ponude za izvođenje radova na obnovi manastira.

Prema njegovim riječima, izvođač firma "Koto" će započeti radove u roku od 10. dana od dana potpisivanja ugovora.

Otac Zoran je istakao da je potpisan i ugovor o vršenju stručnog nadzora sa društvom za projektovanje i inženjering "Stilprojekt" iz Zavidovića.

Uprava manastira Udrim je prošle godine pokrenula proceduru za dobijanje dozvole za obnovu manastira Udrim, te je nakon izrade projektne dokumentacije i pribavljanja neophodnih odobrenja, konačnu dozvolu za obnovu manastira Udrim dobila u martu ove godine.

"S obzirom na to da je riječ o manastiru koji se nalazi na listi spomenika kulture, federalno Ministarstvo prostornog uređenja je, na osnovu ispoštovane procedure, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, te Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika izdalo konačno odobrenje za građenje koje je pravosnažno od marta. Eparhijski Upravni odbor Mitropolije dabrobosanske dao je odobrenje na glavni projekat rekonstrukcije i restauracije manastira Udrim", naglasio je paroh Živković.

On je pozvao sve vjernike da u budućnosti prilozima pružaju podršku obnovi manastira Udrim.

Ovaj manastir je posvećen Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu.

Vjerovatno je porušen u vrijeme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore. Poslije rušenja, manastir nikada nije obnavljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana