Potpisan sporazum o saradnji Trebinja i Loveča

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - Predstavnici grada Trebinja i bugarske opštine Loveč potpisali su danas sporazum o saradnji u oblasti privrede, turizma, kulture i sporta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je cilj povezati dvije kulture, privredu i turizam, te da saradnja traje i u budućnosti.

On je zahvalio predstavnicima Ambasade Bugarske i delegaciji opštine Loveč za posjetu Trebinju, objavljeno je na sajtu grada.

Đurić je istakao da će Trebinje nastaviti da konkuriše za projekte prekogranične saradnje bilo kao nosilac projekta ili partner, te da se nada da će određeni projekti biti realizovani i u saradnji sa Lovečom.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je da je sporazum rezultat saradnje sa Ambasadom Bugarske, a inicijativa o uspostavljanju saradnje usvojena je na sjednici trebinjskog parlamenta prošle godine.

"Loveč se nalazi u kontinentalnom dijelu Bugarske, udaljen 50 kilometara od glavnog grada Sofije. Ova opština ima razvijen turizam, i to onaj turizam koji se zasniva na valorizaciji kulturno-istorijskih spomenika, upravo kao što je slučaj i sa Trebinjem", naveo je Banjak.

Banjak je naglasio da Loveč, kao opština u Bugarskoj, koja pripada EU, ima značajna iskustva u korištenju sredstava za razvoj turizma iz evropskih fondova, te da to može biti poveznica sa gradom Trebinjem.

"S druge strane, naša iskustva u vezi sa turističkom ekspanzijom, ali i sve specifičnosti turističkog razvoja na tromeđi država, mogu predstavljati korisne informacije za partnersku opštinu Loveč", rekao je Banjak i izrazio uvjerenje da saradnja neće biti koncentrisana isključivo na turizam.

Načelnik opštine Loveč Kornelija Marinova izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti da se dva grada administrativno povežu, te odala priznanje Ambasadi Bugarske za napore da se sporazum potpiše.

"Svrha sporazuma je da donesemo i korisne odluke za građane, privredu i konkretno partnerstvo. Potpisi koje smo danas stavili ne trebaju da ostanu samo na papiru, već treba da donesemo konkretne odluke za građane, poslovanje i naše partnerstvo. Ovi potpisi su naša nada da možemo naći prostor za saradnju", istakla je Marinova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana