Potpisan protokol za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja vrijedan oko tri i po miliona evra

srna
Foto: srna

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić i šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek potpisali su danas u Sarajevu protokol o projektu za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja vrijedan oko tri i po miliona evra. Kavalekova je rekla da će naredne sedmice početi trogdiošnje sprovođenje projekta.

Ona je rekla da će kroz projekat, policijskim jedinicama sa službenim psima biti obezbijeđena sredstva za pomoć u otkrivanju vatrenog oružja i eksploziva, da će biti poboljšana bezbjednost policijskih skladišta, usklađen zakonodavni i regulacioni okvir za deaktivaciju oružja i opreme u najmanje dva centra.

 Kavalekova je rekla da kroz projekt nastoje podržati policiju i druge agencije za sprovođenje zakona u BiH kako bi se smanjili bezbjednosni rizici vezano za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu naoružanja i municije, te poboljšala kontrola naoružanja.

"Široka dostupnost ilegalnog malog oružja i lakog naoružanja u BiH, njihova zloupotreba i prekogranična trgovina, predstavljaju ozbiljnu prijetnju bezbjednosti svih građana u BiH, regiji jugoistočne Evrope, pa i šire", rekla je Kavalekova.

Projekt finansiraju Češka, Francuska, Lihtenštajn, Njemačka i SAD, koje su od ukupnih tri i po miliona evra, obezbijedile dva i po miliona.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao je da će ovaj projekt direktno doprinijeti implementaciji Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, kao i mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem na zapadnom Balkanu.

Cikotić je rekao da potpisivanje protokola predstavlja kontinuitet saradnje Ministarstva i OEBS-a po pitanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja.

"Zahvalni smo OEBS-u, njegovim državama članicama koje su doprinijele ovom projektu i Misiji u BiH, što su bili spremni odgovoriti na naš zahtjev za podršku i što su nam pomažu da riješimo neka od prioritetnih pitanja koja se odnose na poboljšanje bezbjednosti u BiH", rekao je Cikotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana