Poštovati propise na mjestu ukrštanja puta i pruge

Srna
Foto: Ilustracija

MODRIČA- Putni prelazi u Republici Srpskoj, a time i u Modriči, obezbijeđeni su na odgovarajući način, a da bi se povećala bezbjednost potrebno je uticati na svijest vozača putničkih automobila da poštuju propise na mjestu ukrštanja puta i pruge, zaključeno je na sastanku predstavnika "Željeznica Republike Srpske" i Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske sa rukovodstvom opštine Modriča.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je novinarima da je sastanak održan u okviru kampanje "Oprezni paze na pružne prelaze", koja se realizuje u Srpskoj s ciljem unapređenja stanja infrastrukture na pružnim prelazima i podizanja svijesti vozača putničkih automobila o poštovanju propisa i saobraćajne signalizacije.

"Razgovarali smo o unapređenju regulative o ukrštanju pruge i puta, te mogućnosti da se ona uskladi sa potrebama i realnim stanjem na lokalnom nivou", naveo je Radović.

On je ukazao na zabrinjavajuće podatke o poštivanju propisa prilikom prelaska pruge, dodajući da će od tri vozača, koja naiđu na pružni prelaz obezbijeđen saobraćajnom signalizacijom, dva proći bez zaustavljanja.

Predstavnik "Željeznica Republike Srpske" zadužen za ovu kampanju Rade Cvijanović naveo je da na području Modriče postoje 24 putna prelaza na kojima su u posljednjih pet godina zabilježena 32 vanredna događaja u kojima je jedno lice poginulo, jedno teško povrijeđeno, a zabilježena je i velika materijalna šteta po ovo preduzeće.

"Putni prelazi u Modriči obezbijeđeni su na odgovarajući način", rekao je Cvijanović i dodao da Modriča ima najviše putnih prelaza u odnosu na dužinu pruge, od kojih je šest obezbijeđeno višim nivoom osiguranja.

Cvijanović je istakao da je važno da se stalno, a naročito tokom kampanje, utiče na ljude da budu oprezni prilikom prelaska prelaza, da poštuju saobraćajnu signalizaciju i na taj doprinesu većoj bezbjednosti građana.

Načelnik Modriče Jovica Radulović rekao je da je ukupna dužina pruge kroz ovu opštinu 25 kilometara sa 24 pružna prelaza.

"To je veliki broj prelaza i u narednom periodu treba smanjiti njihov broj kako bi se povećala bezbjednost putničkog i željezničkog saobraćaja", rekao je Radulović.

On je naveo potrebu uređenja putnog prelaza u novom naselju Modriča Pet na kome je, od izgradnje naselja, zabilježeno nekoliko nesreća u kojima su stradale dvije osobe. Radulović je rekao da su u budžetu Modriče za ovu godinu predviđena sredstva za uređenje ovog prelaza i uključenje na magistralni put Bijeljina - Doboj.

"U toku je priprema tendera za realizaciju kapitalnih ulaganja i taj putni prelaz je uvršten u prioritetan kapitalni projekat za ovu godinu", naveo je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana