Posjete i pokloni za 10 porodica iz boračkih kategorija

Srna
Posjete i pokloni za 10 porodica iz boračkih kategorija

SREBRENICA - U okviru memorijalne manifestacije “Petrovdanski dani”, danas su predstavnici Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica posjetili svoje članove iz boračkih kategorija i uručili im novčane poklone.

“Petrovdanski dani” u Srebrenici se organizuju u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.


Ova petodnevna manifestacija, koja je otvorena 8. jula, održava se pod sloganom “29 godina zločina bez kazne”.

Danas su nastavljena i sportska takmičenja, a u Skelanima je profesor Veljko Đurić Mišina iz Muzeja genocida u Beogradu pred velikim brojem zainteresovanih govorio o stradanju Srba u srebreničkom kraju u 20. vijeku.

Sutra, nakon liturgije u Hramu Svete Trojice u Toplici biće održan memorijalni turnir u malom fudbalu u znak sjećanja na sveštenomučenika Bobana Lazarevića koji je zvjerski ubijen prilikom služenja vjerskog obreda 5.jula 1992. godine u selu Krnjići.

Za sutra je planiran završetak sportskih turnira i uručenje nagrada pobjednicima, a nakon večernjeg bogosluženja u hramovima na području ove opštine i paljenja petrovdanskih lila u porti Crkve Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici biće premijerno predstavljena knjiga “Trag/ovi/” autora Srđana Ristića.

Memorijal će biti završen 12. jula, na Petrovdan, kada će, nakon svete liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova presvete Bogorodice, biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na grobljima u Bratuncu, Biljači i Sasama, te kod spomen-obilježja na Zalazju gdje će biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine, kao i žrtvama iz ovog sela stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana