Porodični gen za poeziju brata i sestra Mitraković iz Srpca izrodio “Pospanu obalu”

Dejan Jovičić
Porodični gen za poeziju brata i sestra Mitraković iz Srpca izrodio “Pospanu obalu”

SRBAC - Brat i sestra Radovan i Mirjana Mitraković iz Srpca autori su nesvakidašnje poetske zbirke pod nazivom “Pospana obala” u kojoj su na 110 stranica sabrali 52 pjesme, koje su pisali od najranijeg djetinjstva.

Knjiga je nastala još prije dvije godine, ali je zbog pandemije virusa korona i prekida skoro svih važnijih kulturnih aktivnosti predstavljena javnosti tek nedavno na otvorenoj sceni Doma kulture “Uglješa Kojadinović” u Srpcu.

Radovan, koji je potpisan kao autor zbirke, obavlja dužnost direktora Centra za kulturu i sport Srbac, a Mirjana je uspješna privrednica u ovom gradu.

Oboje za sebe kažu da su stihove pisali još u školskim danima, opisujući brojne životne epizode u kojima je bilo srećnih, tužnih i šaljivih trenutaka, pa sve do perioda razočaranja.

- Godinama sam ispisivao pjesme o ljubavi, otadžbini i prijateljstvu u svojim sveskama, a onda odlučio da ih sakupim u knjigu koja je izašla u izdanju izdavačke kuće “Besjeda” iz Banjaluke. Moja sestra je gost u knjizi sa svojim pjesmama, koje takođe piše veoma dugo, ali sve do ovog trenutka nije imala smjelosti da ih objavi - kaže Radovan koji je 2019. godine objavio književni prvenac, roman “Na vjetrometini”.

Mirjana je potvrdila njegove riječi i dodala da je izabrala za objavu neke od pjesama koje predstavljaju njen lični pečat i koje su prožete ljubavlju i osjećanjima.

- Radovan je jedan od mojih prvih čitalaca i najvećih kritičara i na njegov nagovor odlučila sam da pjesme, nakon što su decenijama bila sakrivene u ladicama, ugledaju svjetlost dana upravo u ovoj knjizi, a možda jednog dana objavim i nešto samostalno - rekla je Mirjana.

Penzionisani profesor srpskog jezika i književnosti Miloš Milinčić kaže da je čitajući ovu knjigu osjetio bol i radost, ljubav i tugu kojima su bili prožeti autori dok su stvarali stihove. 

- Svjedoci smo da je simbioza dva talentovana pjesnika u potpunosti uspjela i da čitaoce očekuje širok dijapazon represivno-misaonih, rodoljubivih, ljubavnih, pejzažnih i deskriptivnih pjesama, što je u korelaciji sa njihovim emotivnim stanjem. U knjizi se nalazi i sedamdesetak, kako ih Radovan naziva, aforizama, ali prije bi se reklo paraneza, odnosno životnih savjeta koji će biti od koristi čitaocu - rekao je Milinčić.

Pohvale mladim autorima uputio je najplodniji srbački književnik Žarko Šarić, autor 12 knjiga. On je rekao da se radi o lijepim i nadahnutim pjesmama koje su pravo osvježenje u poetskom životu Srpca, izrazivši nadu da neće stati samo na ovome.

- Smatram da je Radovan u značajnoj mjeri doprinio poboljšanju kulturnog života u našem gradu, jer je kao direktor Centra za kulturu i sport priredio jedan od najboljih saziva bardačke kolonije u posljednjih nekoliko godina. Pod njegovim rukovodstvom je i Dom kulture nedavno dobio naziv po našem glumačkom velikanu Uglješi Kojadinoviću. To se desilo istovremeno sa promocijom veličanstvene monografije o ovom glumcu, autora Branke Sančanin, i nadam se da će oni stvoriti još mnogo književnih djela jer za to imaju potrebnu energiju - rekao je Šarić.

Direktor srbačke biblioteke Branko Savanović rekao je da je promocija bila po svemu drugačija od dosadašnjih i dodao da će se truditi da organizuju još sličnih događaja.

- Ove godine smo naglasak stavili na zavičajne pisce i uskoro planiramo promociju nove knjige profesora Miloša Milinčića, kao i knjigu ratnog doktora Milana Pavlovića koja će prvo biti promovisana na Vozući, a nakon toga i u Srpcu - istakao je Savanović.

Slikarstvo

Radovan Mitraković je, pored pisanja, talentovan i za slikarstvo. Na nedavno završenoj likovno-ekološkoj koloniji u Bardači uradio je jednu umjetničku sliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana