Porodica Sabljić - "Budi zdrav ko dren"

Srna
Porodica Sabljić - "Budi zdrav ko dren"

DRVAR - "Budi zdrav ko dren" je udruženje iz Drvara koje se bavi proizvodnjom i zaštitom autohtonih proizvoda od drenjina iz ovog mjesta, priča Srni osnivač ovog porodičnog udruženja Jovanka Sabljić.

Na imanju porodice Sabljić uveliko je počela priprema za sabiranje plodova kako od drenjina tako i od drugih voćki.

Vrijedne ruke Jovankinih roditelja prave razne vrste rakija, likera, pekmeza, slatka i drugih proizvoda, ali posebno se ističu proizvodi od drenjina - rakija i ručno mućeni pekmez, priča Jovanka.

"Udruženje žBudi zdrav ko drenž proizvodi tradicionalne proizvode od drenjina koji se prave isključivo na tradicionalan način, uz stručne analize sertifikovanih institucija u BiH. Prodaju vršimo onlajn putem žvebšopaž koji nosi naziv 'Budi zdrav ko dren' i vršimo dostavu za sve gradove u BiH", priča Jovanka, koja već deset godina radi na brendiranju proizvoda od drenjine.  

Jovanka navodi da su proizvodi porodice Sabljić danas na trpezama širom zemlje i regiona.

"Proizveli smo i premijum drenju - jedinu takvu na našim prostorima, bez šećera, košpica, od čistog ploda drena za kojom je velika potražnja", priča Jovanka, koja je zadužena za marketing u porodici Sabljić.

Ona navodi da je porodica proširila tržište kada je riječ o mućenom pekmezu od drenjina i da u neobičom ukusu ovog proizvoda gosti mogu uživati i u jednom od prestižnih restorana u Banjaluci kao dodatak slanim jelima.

Kada je riječ o razvojnim projektima, "Budi zdrav ko dren" sarađuje sa fakultetima, institutima i renomiranim organizacijama iz BiH, Srbije, Makedonije i Slovenije, priča Jovanka i dodaje da je Udruženje "Budi zdrav kao dren" član  IPMA međunarodne asocijacije, te kao sertifikovani članovi učestvuju u sprovođenju različitih aktivnosti o okviru projektnog menadžmenta.

"Tradicionalan proizvod je uvijek moderan i ima neraskidivu vezu sa mjestom u kojem se proizvodi", poručuje Jovanka.

Šestočlana porodica Sabljić poručuje da je za velike korake i uspjehe potrebno mnogo rada i truda, kao i topline doma.

Uz tradicionalan pozdrav "Budi zdrav kao dren" i kapljicu drenje za zdravlje, porodica Sabljić iz Drvara na svom porodičnom imanju ostaje u pripremama za predstojeće radove oko nadaleko poznatog drvarskog drena, sa porukom da svi treba da vjeruju u sebe i da rade na realizaciji kako snova, tako i ideja. /kraj/jd/foto

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana