Porodica Lipovac iz Bardače kod Srpca svoje jato ne da ni za kakve pare

Dejan Jovičić
Porodica Lipovac iz Bardače kod Srpca svoje jato ne da ni za kakve pare

SRBAC - Dušan Lipovac (74) iz Bardače kod Srpca čitav život posvetio je uzgajanju golubova, a ta ljubav, koja sa istim žarom traje skoro šest decenija, prešla je i na njegove potomke.

On je jedan od desetak srbačkih golubara, ali rijetki su oni koji se ovim hobijem, poput njega, bave toliko dugo. A sve je počelo sasvim slučajno kada je kao dječak čuvao krave kod tetke i ugledao prelijepu bijelu golubicu sa krunom na glavi od koje mu je zastao dah.

- Pitao sam tetku da li smijem da je uhvatim, što mi je dozvolila. Odnio sam je kući i pripitomio. Moj pokojni brat Trivo mi je iz Banjaluke donio istog takvog goluba, i tada je sve počelo. To je bio njemački dobošar - kaže Dušan.

Pored dobošara, u njegovom domaćinstvu su proteklih decenija uzgajani engleski gušan i srpski visokoletač. Znao je u jednom trenutku imati jato sa stotinu ptica, a sada ih ima oko 25, o kojima podjednako brine sa sinom Trivom i unukom Dušanom.

Iako su različite vrste, svi golubovi se dobro slažu, što je zasluga i “gazde” za čiju poziciju se uvijek izbori najdominantniji golub koji održava red u kući. Jedan od njih bio je i gušan koga su nazvali Car i koji je skoro punih sedam godina pravdao tu ulogu.

Ove plemenite životinje imaju čak i svoje partnere koje ne mijenjaju. Sa dolaskom proljeća krenula je i sezona parenja, tako da u porodici Lipovac očekuju mladunčad.

- Mužjaci i ženke svaki dan se mijenjaju na jajima, a mladunci se izlegu otprilike za 21 dan. Svaka ženka snese po dva jajeta, a posebna njega je potrebna gušanima koji su krupniji i imaju dugačke noge pa, ako ne podbacimo njihovo jaje pod druge golubove, često ga razbiju. Nije rijetkost da gušana često othrani srpski visokoletač iako je puno manji od njega - kaže Dušan.

Svaki od golubova im je podjednako drag, ali najponosniji su na srpskog visokoletača koji im je na domaćim i međunarodnim takmičenjima donio više od 20 trofeja.

Riječ je o ptici koju su nazvali Bakarac zbog prelijepe bakarne boje perja koja je podjednako oduševljavala i publiku i stručnjake gdje god da su se pojavili.

- Ovo je bio istinski šampion jer je ostao neporažen na takmičenjima i plijenio pažnju na svim izložbama. Proglašavan je više puta za najboljeg srpskog visokoletača i za najljepšeg goluba u Evropi u konkurenciji više od osam hiljada golubova u Novom Sadu i pet hiljada golubova u Banjaluci. Do kraja svog života nije izgubio nijedno takmičenje - rekao je Dušanov sin Trivo.

On ističe da su prije pet godina doživjeli ogroman šok kada im je, i pored svih mjera predostrožnosti, ušla kuna u leglo i potamanila oko 25 golubova, među kojima je bio i šampion.

- Ovo nas je potpuno skrhalo i dugo vremena je trebalo da se oporavimo. Kuna je pored jastreba najveći neprijatelj golubova i nekoliko puta smo svjedočili kako nam ova ptica odnosi mezimce. Jedan broj njih smo uspjeli spasti - kaže Trivo.

Dodaje da se znalo desiti da im se golub ne vrati zbog jakog vjetra koji ga dezorijentiše i odnese daleko od kuće, ali se pojavi nakon par dana.

- Znali smo tako pronaći i neke druge golubove u našem domaćinstvu. Jednom smo spasli goluba iz Mađarske, što smo vidjeli po identifikacionom prstenu. Bio je iznemogao. Par dana se kod nas hranio i odmarao, a kad je procijenio da je spreman za nastavak leta, sam je otišao - kaže Trivo.

Golubarstvo je, prema njegovim riječima, zahtjevan hobi, jer se o njima svakodnevno mora voditi posebna briga i pažnja. Hrane se uglavnom kukuruzom, pšenicom i drugim žitaricama, ali i prosom, suncokretom i uljanom repicom zahvaljujući kojoj njihovo perje dobija poseban sjaj, a samim tim i dobre ocjene na izložbama.

- Imali smo uvijek prelijepe primjerke, pa smo tako jednom dobili ponudu od uzgajivača iz Srbije koji nam je za kolekciju od osam golubova, sa kojom smo nastupali na izložbama, nudio 6.400 KM, što smo odbili. Nije nam u interesu zarada, već prvenstveno ljubav prema ovim životinjama. Znalo se dešavati da poklonimo nekog od golubova iz kolekcije, tako da nam novac nije bitan - kaže Trivo.

 

 

Spasavanje

U posebnom sjećanju Lipovcima je ostao trenutak kada je jastreb jednom prilikom napao golubicu koja se šetala njihovim dvorištem, a tada mu se na put ispriječio njen partner.

- Jastreb ga je zgrabio i odletio, a mi smo krenuli za njim. Gađali smo ga svim i svačim i dugo išli za njim dok se nije izmorio i ispustio goluba. Na svu sreću, nije ga povrijedio. Ovo je pravi primjer koliko su golubovi vezani za svoje partnere i dokaz da prava ljubav postoji - kaže Dušanova kćerka Slobodanka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana