Popunjeno 90 odsto kapaciteta u kovid-bolnici u Bijeljini

Srna
Popunjeno 90 odsto kapaciteta u kovid-bolnici u Bijeljini

BIJELjINA - U kovid-bolnici u Bijeljini popunjeno je 90 odsto kapaciteta i stanje je zabrinjavajuće, saopšteno je nakon sjednice Kriznog štaba Bolnice "Sveti Vračevi".

Trenutno je hospitalizovano 36 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru, jedan na respiratornoj potpori, a 22 na kiseoničkoj terapiji.
Klinička slika oboljelih kreće se od srednje teške do izuzetno teške.
U kovid-bolnicu juče popodne primljeno je još 12 bolesnika sa pneumonijom koji imaju srednje tešku do tešku klinički sliku, čime je popunjenost kapaciteta dostigla 90 odsto, što predstavlja porast od 20 odsto u odnosu na prethodni dan.

- Jasno je da smo na granici iscrpljenosti kapaciteta, te da je neophodno brzo proširenje postojećih - navodi se u saopštenju.

U kovid-bolnici juče je stavljen u funkciju agregat da bi bolesnicima koji su sa teškom kliničkom slikom bila obezbijeđena kontinuirana respiratorna podršaka, a izvršen je i tehnički servis sistema koji omogućava centralno snabdijevanje kiseonika oboljelih od kovida-19.

- Situacija u Bijeljini prijeti da postane dramatična! Da bismo izbjegli katastrofalan scenario, molimo, apelujemo i tražimo od Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina, zdravstvenih ustanova koje gravitiraju ka Bolnici i građana, da naša upozorenja shvate krajnje ozbiljno i da primjenjuju obavezne mjere lične zaštite - upozorava Krizni štab Bolnice.

U suprotnom, kako navode, teško će moći da zbrinu i pomognu svim potencijalnim pacijentima, koji budu imali tešku kliničku sliku.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana