Popović: Nema liste čekanja za operacije

Agencije
Popović: Nema liste čekanja za operacije

ZVORNIK - Opšta bolnica u Zvorniku ponosna je što je jedina bolnica u Republici Srpskoj u kojoj nema liste čekanja ni za jedan operativni zahvat, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Popović.

Popović je na konferenciji za novinare rekao da je prošla godina bila jedna od najuspješnijih za zvorničku Opštu bolnicu u pogledu broja hospitalizacija, operativnih zahvata, usluga koje su pružene tokom godine, kao i u finansijskom pogledu.

Prema njegovim riječima, broj hospitalizacija ležećih pacijenata lani je dostigao gotovo 13.000, a u 2018. godini ih je bilo oko 11.600, dok je u prethodnih deset godina prosjek bio između 6.300 i 10.500 pacijenata.

"U 2019. godini imali smo nešto više od 3.000 operativnih zahvata, a u 2018. oko 2.700. Prosjek u zadnjih deset godina bio je između 1.500 i 2.100 pacijenata", rekao je Popović.

On je izrazio zadovoljstvo što pacijenti iz čitave Republike Srpske biraju baš Opštu bolnicu Zvornik za liječenje, budući da pravilnik Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske omogućava da svaki pacijent ima pravo izbora bolnice u kojoj će se liječiti.

Popović je istakao da je broj upućenih pacijenata u druge zdravstvene ustanove u zadnjih 10 godina iznosio više od 560 pacijenata godišnje, dok je prošla godina završena sa 379 upućenih pacijenata u ustanove u Republici Srpskoj i izvan Republike.

"Kada se uzme desetogodišnji prosjek broja liječenih pacijenata i broja upućenih pacijenata u druge zdravstvene ustanove, može se reći da smo ove godine poslali čak tri puta manje pacijenata u druge bolnice, što je priznanje za naš stručni kadar", ocijenio je Popović.

On je rekao da je Opšta bolnica Zvornik, vjerovatno, jedina bolnica u Republici Srpskoj koja je poslovnu 2019. godinu završila pozitivno.

"U prošloj godini smo, u odnosu na prethodnu, povećali prihod za 400.000 KM, istovremeno smanjivši rashode za 32.000 KM", naglasio je Popović.

Ističući da Opšta bolnica izmiruje sve obaveze prema zaposlenima po osnovu plata, poreza, doprinosa, prevoza, kao i drugih obaveza proisteklih iz pojedinačnog kolektivnog ugovora, Popović je rekao da je krajem 2019. povećana cijena rada u zdravstvu što je uticalo i na poslovanje u smislu povećanja troškova na bruto plate za oko 140.000 KM.

Popović je napomenuo da je prošle godine, zahvaljujući Vladi Republike Srpske i Gradskoj upravi Zvornik, uspješno završena rekonstrukcija dijela postojećeg bloka Opšte bolnice u kojem pacijenti sada imaju sve neophodne uslove za liječenje i ugodan boravak.

"Što se tiče gradnje novog bloka Opšte bolnice, rekonstrukcije i adaptacije postojećeg dijela bolnice, koji nije obuhvaćen radovima u protekloj godini, kao i nabavke medicinske i nemedicinske opreme, završen je međunarodni postupak javne nabavke, pa se ovih dana očekuje potpisivanje ugovora sa izabranim ponuđačem", rekao je Popović.

On je ocijenio da je to, u poslednjih tridesetak godina, najveći projekat u regiji Birač, te će po njegovom završetku pacijenti imati najsavremenije bolničke usluge, a zaposleni vrhunske radne uslove.

"Sve ovo Bolnica postiže zahvaljujući dobroj saradnji sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom i premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i Radovanom Viškovićem, Ministarstvom zdravlja Republike Srske na čelu sa ministrom Alenom Šeranićem, te Fondom zdravstvenog osuguranja Srpske i zvorničkom Gradskom upravom", naveo je Popović.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice Zvornik Nataša Ivanović rekla je da u ustanovi trenutno radi 65 ljekara, što je za šest više nego 2017. godine.

"Riječ je o 43 specijalista, pet subspecijalista, tri doktora medicine kao sekundarci, dok je 12 ljekara na specijalizaciji", rekla je Ivanovićeva.

Ivanovićeva je naglasila da je prije nekoliko dana završena ocjena kandidata za dodjelu tri specijalizacije, i to iz interne medicine, interističke onkologije i oftamologije.

"Imamo 25 ljekara koji su trenutno angažovani po ugovoru o djelu. To su specijalisti, subspecijalisti i profesori koji dolaze u Opštu bolnicu radi složenijih operativnih inrtervencija i koji istovremeno edukuju naše ljekare", rekla je Ivanovićeva.

Na konferenciji za novinare govorio je i načelnik Opšte hirurgije Opšte bolnice Zoran Komljenović koji je u prošloj godini obavio više od 500 operativnih zahvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana