Poplavljenima pet miliona KM

Anita Janković
Poplavljenima pet miliona KM

Banjaluka - Ministarstvo finansija RS isplatilo je juče pet miliona maraka opštinama i gradovima za saniranje materijalnih troškova koji su nastali tokom otklanjanja posljedica prošlogodišnjih poplava.

U Ministarstvu ističu da je isplata obavljena na osnovu odluke Upravnog odbora Fonda solidarnosti, koji je utvrdio kriterijume za raspodjelu novca, a na osnovu prijedloga Saveza opština i gradova RS.

Novac su dobile 42 jedinice lokalne samouprave po osnovu nastale štete za vrijeme poplava i broja dodijeljenih vaučera. Najviše novca dobili su gradovi Bijeljina i Doboj u čije kase se slilo nešto više od milion maraka, zatim opština Šamac koja je dobila oko 724.000 maraka i grad Banjaluka sa nešto više od 565.000 maraka. Najmanje novca otišlo je u opštinu Pale i to svega 903 marke.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da je dobijeni novac namijenjen za nadoknadu dijela troškova koja su nastala prilikom odvoza smeća, deponovanja otpada, za gorivo, hranu i slično.

- Opštine koje su imale imale najveću štetu su dobile najviše novca, to je i logično. Bilo bi dobro da smo imali više novca na raspolaganju, ali šta je tu je. Dobijeni novac je dovoljan za pokrivanje dijela troškova - konstatovao je Mićić i naglasio da je Fond solidarnosti u potpunosti opravdao svoje postojanje te da je uvođenje posebne taksa bila ispravna i poštena odluka.

- Više od 20 miliona maraka je došlo u Bijeljinu preko vaučera, što je više nego dobro. Naš grad je imao indirektnu štetu od 392 miliona maraka i ne može se to tako lako nadoknaditi, ali uradili smo koliko smo mogli - rekao je Mićić.

Prema njegovim riječima, privrednici iz Bijeljine u narednom periodu trebalo bi da dobiju oko 14 miliona maraka za nadoknadu štete.

Dobijenim iznosom zadovoljan je i načelnik Šamca Savo Minić, opštine koja je u odnosu na broj stanovnika u lanjskim poplavama pretrpjela najveću štetu.

- Izuzetno smo zadovoljni, jer niko nema obavezu ni mogućnost da u cijelosti nadoknadi štetu. Ova sredstva će pomoći našoj opštini kako bismo zadržali finansijsku stabilnost i dopunili oslabljeni budžet - kaže Minić.

On je dodao da će više od polovine dobijenog novca biti uplaćeno Poreskoj upravi za neizmirene doprinose i obaveze nastale u periodu poplava.

- Sljedeća pomoć koju očekujemo namijenjena je privrednicima naše opštine za koju se nadamo da će stići što prije. Opština Šamac i grad Doboj su od posebne brige, a u Doboju su već dobili novac, tako da je Šamac sljedeći na redu - priča Minić.

Privrednici

Ministarstvo finansija isplatilo je prije 11 dana šest miliona KM privrednicima sa područja Doboja koji su pretrpjeli štetu tokom poplava u maju prošle godine.

- U nastojanju da pruži podršku i ostalim privrednicima koji su pretrpjeli oštećenja Upravni odbor Fonda solidarnosti utvrdiće iznose za pomoć i ostalim lokalnim zajednicama u RS - kažu u Ministarstvu finansija RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana