Ponovo blokiran račun opštine Srbac

A. J.
Ponovo blokiran račun opštine Srbac

Srbac - Poreska uprava RS u utorak je ponovo blokirala račun opštini Srbac, zbog duga od 470.000 maraka čime je dodatno produbljena kriza u ovoj lokalnoj zajednici.

Račun opštini Srbac je deblokiran prije dvije sedmice kada je Poreska uprava naplatila nešto više od 400.000 maraka za neplaćene doprinose i tada su radnici opštinske uprave konačno dobili oktobarsku platu. U međuvremenu plata je isplaćena i u nekoliko javnih preduzeća i ustanova, od kojih pojedini imaju i do 11 neisplaćenih zarada. Zbog čega je uslijedila nova blokada računa prvi čovjek u Srpcu ne zna.

- Iskreno, ne znam zašto su nam blokirali račun, ne shvatam i ne vidim logiku, da me blokiraju, odblokiraju pa za 15 dana opet blokiraju. U Poreskoj upravi su mi rekli da im nije stigao odobren reprogram iz Ministarstva finansija iako sam predao zahtjev još 5. januara. Čini mi se da je ovo demonstracije sile kako bi pokleknuo i dao ostavku - rekao je načelnik opštine Srbac Drago Ćirić.

Precizirao je da bi reprogram duga na 60 mjeseci bio spas za Srbac jer bi mjesečna rata bila manja od 10.000 maraka.

- Opština bi mogla normalno da funkcioniše da nema blokade jer nam se popravio i priliv novca - kaže Ćirić.

Ministarstvo finansija RS potvrdilo je da je zaprimilo zahtjev za odgađanje plaćanja poreskog duga od 696.795 KM, ali da nije dostavljena kompletna dokumentacija.

- U dopisu je zatražen reprogram koji se odnosio na Opštinu Srbac, JU Centar za socijalni rad, vrtić "Naša radost" i "Apis" Srbac. Međutim, nije nam dostavljena potrebna dokumentacija o odgađanju plaćanja i mi smo tražili dopunu zahtjeva, ali do danas nismo dobili sve papire - istakli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana