Pomoći srpskim porodicama u Šibensko-Kninskoj županiji

Srna
Pomoći srpskim porodicama u Šibensko-Kninskoj županiji

Novi Sad - Sekretar AP Vojvodine za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić razgovarao je danas sa Milanom Đurđevićem, načelnikom opštine Biskupija u Šibensko-kninskoj županiji u Hrvatskoj, o mogućnostima intenziviranja međuregionalne saradnje, s ciljem podrške srpskim porodicama sa djecom na tom području.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Udruženja "Žene kosovske doline" Radmila Drezga, predsjednik Kluba "Dalmatinsko Kosovo" Dragana Petrović i protonamjesnik Stanko Antić, saopšteno je iz Biro Pokrajinske vlade za odnose sa javnošću.

Tokom sastanka zaključeno je da su djeca koja pohađaju školu na tom području uskraćena za upoznavanje o srpskoj kulturi, istoriji i tradiciji jer u redovnom školovanju u nastavnom programu ne postoji predmet koji se time bavi.

Predstavnici udruženja naveli su tokom susreta da imaju u pripremi programe pomoću kojih bi proširili nastavno djelovanje i edukaciju iz srpske kulture i istorije.

Trenutno u Školi srpske kulture, jednoj od aktivnosti Kluba "Dalmatinsko Kosovo", nastavu pohađa 22 djece iz osam sela sa područja opštine Biskupija, a na časovima koji se održavaju jednom sedmično djeca se upoznaju o srpskoj kulturi i istoriji putem filmova i prezentacija.

Bijelić je tom prilikom naglasio da će Pokrajinska vlada uvijek biti otvorena za svaki vid podrške kako bi se pomoglo aktivnostima koje će doprinijeti očuvanju i opstanku srpskih porodica na Dalmatinskom Kosovu.

"Potrebno je pokrenuti više ovakvih inicijativa izvan institucionalnog delovanja kako bi rad sa srpskom decom bio primenjen u svim delovima Hrvatske, gde god postoji ijedno srpsko dete i sveštenik koji bi mogao da drži nastavu", rekao je Bjelić.

Tokom boravka u Šibensko-kninskoj županiji, Bjelić je, zajedno sa saradnicima i predstavnicima Udruženja "Žene kosovske doline", posjetio manastir Dragović, kao i Školu srpske kulture "Dalmatinsko Kosovo", gdje je prisustvovao času istorije i kulture.

Sastanak delegacije Pokrajinske vlade, rukovodstva opštine Biskupija, kao i predstavnika srpskih udruženja održan je u prostorijama Udruženja "Žene kosovske doline".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana