Pomenom čuvaju 562 žrtve od zaborava ustaškog pira u Potkozarju i Piskavici

J. D.
Pomenom čuvaju 562 žrtve od zaborava ustaškog pira u Potkozarju i Piskavici

Potkozarje - Služenjem parastosa u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Potkozarju u nedjelju u 11 časova počeće obilježavanje 75. godišnjice od krvavog ustaškog pira kada je ubijeno 562 mještana Potkozarja i Piksavice.

Obilježavanje Dana stradanja Srba Potkozarja biće nastavljeno u 12 časova u Domu kulture Potkozarje gdje je planirano obraćanje zvaničnika. Predsjednik organizacionog odbora Dana stradanja Srba Potkozarja Nedeljko Milaković je podsjetio da su 5. i 12. februara 1942. godine ustaše krenule da sprovode plan na istrebljenju Srba sa ovog područja, ali ta sudbina zadesila je više naselja.

- Ideologija Hrvatske je bila da trećinu Srba treba pobiti, trećinu iseliti i trećinu prevesti u katoličku vjeru. Sudbina istrebljenja je zadesila Ivanjsku, Motike, Šargovac, Drakulić, Bijeli potok i Debeljake. To ćemo obilježiti pomenom na žrtve - rekao je Milaković.

Ističe da su žrtve bile sahranjene u dvorištima gdje su ubijeni, da bi kasnije većina bila ekshumirana u zajedničku grobnicu. Milaković je poručio da obilježavanjem Dana stradanja Srba Potkozarja čuvamo sjećanje na nevine žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana