Položeni vijenci na spomenik Vitaliju Čurkinu u Istočnom Novom Sarajevu

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO- U Istočnom Novom Sarajevu danas su, povodom Dana diplomata Rusije, položeni vijenci i cvijeće kod spomen-obilježja bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu.

Vijence i cvijeće položili su ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Srpske, delegacije opština Istočno Novo Sarajevo i Milići i predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Vojin Pavlović.

Spomen-ploča Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu postavljena je 2017. godine na inicijativu udruženja građana "Istočna alternativa", uz podršku Ambasade Rusije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Spomen-obilježje Čurkinu podignuto je u znak zahvalnosti srpskog naroda za ulaganje veta u Savjetu bezbjednosti UN na sramnu britansku rezoluciju o Srebrenici.

Ruski praznik Dan diplomata ustanovljen je ukazom predsjednika Ruske Federacije od 31. oktobra 2002. godine povodom 200 godina od formiranja Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Dan diplomata simbol je kontinuiteta različitih perioda u istoriji ruske spoljnopolitičke službe i predstavlja neraskidivu vezu među generacijama.

Na ovaj dan, zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Fedederacije u znak sjećanja na prethodne generacije službenika otadžbinske diplomatije polažu cvijeće na grobove istaknutih ruskih diplomata, koji su sahranjeni u Rusiji i van nje.

Čurkin je preminuo u Njujorku 20. februara 2017. godine, dan uoči 65. rođendana. Ovaj ruski diplomata ostao je zapamćen među Srbima jer je u Savjetu bezbjednosti UN uložio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici i time spriječio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana