Položaj Romkinja na nezadovoljavajućem nivou

Srna
Položaj Romkinja na nezadovoljavajućem nivou

Prnjavor - Predsjednik Udruženja “Romska djevojka – Romani ćej” iz Prnjavora Snježana Mirković izjavila je da BiH ima odlične zakone, ali da položaj Romkinja i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, kao i da je mali procenat njihove zaposlenosti.

Mirkovićeva je rekla Srni da još ima dosta lokalnih zajednica u BiH gdje se ništa ne radi o pitanju položaja Roma u društvu, jer nema udruženja, aktivista ili medijatora koji bi mogli doprinijeti određenim promjenama.

Članice Udruženja “Romska djevojka – Romani ćej” danas su druženjem sa sugrađankama i podjelom karanfila na gradskom trgu u Prnjavoru, povodom Dana žena, počele realizaciju sadržaja predviđenih tokom Mjeseca ženskog romskog aktivizma.

Mirkovićeva je rekla da je cilj aktivnosti koje sprovodi ovo udruženje u proteklih 10 godina upravo na današnji dan da se ukaže na položaj žena u društvu, posebno Romkinja.

Ona je istakla da BiH ima odlične zakone, ali da ih treba sporovoditi u praksi.

“Sva naša djeca u Prnjavoru idu u školu, uspostavili smo dobru saradnju sa institucijama, ali smo još nezadovoljni procentom zaposlenosti Romkinja, posebno na istaknutijim radnim mjestima. Bili bismo srećni kada bi obrazovani Romi bili na boljim radnim položajima i više angažovani u političkom i društvenom životu”, rekla je Mirkovićeva.

Mjesec ženskog romskog aktivizma završava se 8. aprila, na Svjetski dan Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana