Poljoprivrednicima uručeno 25 poljoprivrednih mašina i priključaka

GS
Foto: RTRS

GRADIŠKA - Poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima sa područja Gradiške, Laktaša, Srpca, Banjaluke, Prnjavora, Kotor Varoša i Kneževa uručeno je 25 poljoprivrednih mašina i priključaka proizvedenih u Mađarskoj, u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Mehanizaciju su u Gradišci uručili predstavnici “Agrobosa”.

Mehanizacija je uručena poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima koji su uspješno aplicirali na novi poziv kojima je subvenciju od 70 odsto finansirala Vlada Mađarske.

Promovisan je i novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata, koji će biti otvoren od ponedjeljka, 14. avgusta.

-Više od 200 poljoprivrednih mašina i priključaka mađarske proizvodnje uručeno je poljoprivrednici u Republici Srpskoj u okviru prvog programa podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu - izjavila je direktor Fondacije za održivi razvoj “Progresus” Andea Jaglica.

Jeglica je pojasnila da je, kod današnje podjele, riječ o dodatanih oko 50 mašina i priključaka, te da se do kraja mjeseca očekuje isporuka još najmanje 250 mašina za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, a koje će biti uručene proizvođačima i prerađivačima kojima je odobrena subvenicija Vlada Mađarske u iznosu do 25.000 evra ili do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine ili priključka.

-Do sada je isplaćeno oko sedam miliona evra podrške, a ostalo je još oko dva miliona, odnosno oko 120 do 123 zahtjeva za isplatu - navela je Jaglica.

Ona je dodala da je već predstavljen i novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata, koji će biti otvoren od 14. avgusta do 14. oktobra.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać reako je da svi koji se bave poljoprivredom, a posebno oni koji su dobili podršku za nabavku poljoprivredne mehanizacije, mogu samo da iskažu veliku zahvalnost Vladi Mađarske, te premijeru Viktoru Orbanu i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku koji su dogovorili realizaciju ovog projekta.

-Zadovoljni poljoprivredni proizvođači koji su se prijavili na prvi javni poziv daju nadu da će i drugi pozivi biti još uspješniji, da će se prijaviti još više poljoprivrednika koji će nabaviti nove mašine i priključke i tako modernizovati svoju proizvodnju - rekao je Bursać.

On je istakao da je za poljoprivredu Srpske ovo jako teška godina, ali da obnova mehanizacije dokazuje da poljoprivrednici u Republici Srpskoj neće odustati od prozvodnje.

Bursać je podsjetio da i Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo, sufinasira nabavku poljoprivredne mehanizacije i izgradnju objekata sa 40 odsto vijednosti nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana