Poljoprivrednici u BiH : Pismo podrške ministrima iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara

Srna
Poljoprivrednici u BiH : Pismo podrške ministrima iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara

GRADIŠKA - Poljoprivrednici u BiH uputili su otvoreno pismo podrške ministrima iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje i neusvajanje odluka na nivou BiH do donošenja ovih mjera.

U ovorenom pismu poljoprivrednika podsjeća se da je nedavno u Gradišci održan sastanak predstavnika poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kojem je predočena nikada lošija situacija u kojoj se nalazi domaća poljoprivreda koja je direktno ugrožena prekomjernim uvozom svih poljoprivrednih proizvoda.

To je, napominju poljoprivrednici, dodatno izazvalo enorman pad otkupnih cijena, prije svega žive stoke, ali i voća, povrća, mlijeka i ostalih proizvoda, te njihove viškove.

Uz nemogućnost plasmana svojih produkata, poljoprivrednici ističu da su suočeni i sa poskupjelom proljećnom sjetvom i neizvjesnom proizvodnom godinom.

 "Nemajući nimalo odgovornosti za probleme poljoprivrednika, ministri iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda u Savjetu ministara uporno odbijaju usvajanje odluke o uvođenju zaštitnih mjera pri uvozu mesa iz EU, dok je Dodik podržao opravdane zahtjeve", navodi se u otvorenom pismu.

Imajući u vidu stavove ovih ministara poljoprivrednici su predložili predsjedavajućem Predsjedništva BiH da svojim političkim kapacitetom, zajedno sa ministrima iz reda srpskog naroda, ne podrže usvajanje nikakvih odluka na nivou BiH dok ne bude usvojena odluka o uvođenju zaštitnih mjera pri uvozu mesa u BiH.

 Iz ovoga bi, napominju, bile izuzete odluke vezane za pitanje zdravlja građana- nabavka lijekova, vakcina i slično.

Poljoprivrednici smatraju da, kao najbrojnija populacija u BiH, ne zaslužuju tako nipodaštavajući odnos pojedinih ministara.

"Dodik je nedvosmisleno prihvatio naš predlog, smatrajući ga potpuno opravdanim, a što bi trebalo da se pokaže i na narednoj sjednici Savjeta ministara", kaže se u pismu.

Sa ovakvim stavom Dodika i zaključcima sa sastanka, poljoprivrednici Republike Srpske su upoznali kolege iz Federacije BiH koji nedvosmisleno podržavaju ovakav način rješavanja problema oko uvoza mesa u BiH.

"Imajući u vidu da smo iskoristili sve vrste pregovora i dokazali prekomjeran uvoz i prenisku otkupnu cijenu koji nas direktno pogađaju, svi poljoprivrednici su saglasni da podrže ovakav pristup do donošenja odluke o uvođenju mjera zaštite pri uvozu mesa i stoke u BiH", ističu poljoprivrednici.

Pismo su potpisali Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Seljački savez Federacije BiH, Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, Županijska udruga svinjogojaca "Farmer" Orašje i Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana